Håll Karlstad rent

Skräpplockardagarna

Barn vid Hultsbergs förskola filmas under Skräpplockardagarna 2016.

Skräpplockardagarna under vecka 17 är en årlig nationell manifestation mot nedskräpning som  innebär att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp i sitt närområde. Var med du också! I år firar vi 10 år med skräpplockardagarna, vilket vi uppmärksammar på olika sätt under året.

Anmäl dig redan nu till skräpplockardagarna vecka 17

Nu är det dags att anmäla sig till våra skräpplockardagar, som i år går under namnet Vi Håller Rent. Upplägget är samma som tidigare år och kampanjen innebär att förskolor, skolor och privatpersoner plockar skräp i sitt närområde under vecka 17. Alla kan vara med, oavsett hur gammal du är eller var du bor.

Genom att plocka skräp ser du inte bara skräpet på ett nytt sätt, du visar också andra att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen. I slutändan är det ditt och mitt skräp och det försvinner inte av sig själv.

Barn är snabba på att lära sig att skräp inte hör hemma i naturen. Den här filmen är från skräpplockardagarna 2016 där några av barnen på Hultsbergs förskola visar var skräpet hör hemma. 

Så här anmäler du dig!

Du anmäler dig på webbsidan för håll Sverige rent. Sista dagen för anmälan är 29 mars. Anmälningsformuläret riktar sig till skolor och förskolor men det går även bra att anmäla andra grupper eller privatpersoner. Samtliga deltagare som har anmält sig erbjuds sopsäckar och tunnare handskar. Utdelning av material sker under vecka 15-16.

Här kan du anmäla dig 

Material och källsortering

Skräpet som ni plockat lämnar ni i ert närmaste soprum. Källsortera gärna skräpet, sortera till exempel brännbart-, glas-, hårdplast-, metall-, och eventuellt farligt avfall beroende på vilken typ av källsortering ni har. Karlstads Energi hämtar det sorterade skräpet enligt ordinarie sophämtning på skolor och förskolor.

Delta i en utlottning

För att uppmuntra barn och ungdomar att plocka skräp, lottar Karlstads kommun ut priser bland de skolor och förskolor som är med och plockar skräp. Första pris är 1 000 kronor.

Sena anmälningar 

Du är välkommen att anmäla dig fram till 2 april men då kan det vara så att du inte hinner få materialet, sopsäckar och handskar.

Frågor?

Hör gärna av dig till:

Erik Lisshammar
E-post: erik.lisshammar@karlstad.se
Telefonnummer: 054-540 66 06

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den