Miljö- och energiprojekt

Vår stad 2030

Hur ska Karlstad se ut om 14 år och hur kan vi bli ännu mer klimatsmarta? Den nöten kan vara svår att knäcka. Omkring 100 gymnasie- och högstadieelever jobbar nu med att ta fram förslag på hur Karlstad kan utvecklas till en ännu mer klimatsmart och hållbar stad, som en del i ett WWF-projekt.

Projektet Vår stad 2030 går ut på att beskriva hur Karlstads samhälle kan se ut när vissa klimatproblem är lösta. Elever från Älvkullegymnasiet och Rudsskolan har delats in i olika grupper och fokuserar på hur en specifik plats, gata eller stadsdel i Karlstad kan se ut 2030. Resultatet ska de senare visa upp för politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter vid Rådslaget.

Earth Hour City Challenge

Arbetet med Vår stad 2030 är en del av WWFs Earth Hour City Challenge där 126 städer från 21 länder är med. Karlstad är en av fem städer som ingår i WWFs stadsturné där fokus ligger på att skapa en dialog mellan ungdomar och beslutsfattare i kommunen om hållbar stadsutveckling.

Mer om Earth Hour City Challange hittar du här

Rådslaget

Utifrån vad de olika grupperna kommer fram till så gör de en utställning för att visa upp hur sina idéer. Utställningen hålls 16 mars i Bibliotekshuset där ett 50-tal representanter från kommunen och näringslivet kommer att vara med för att inspireras och diskutera med ungdomarna. I slutändan överlämnar eleverna sina rekommendationer till politiker och tjänstemän. 

Utställningarna kommer att stå kvar under två veckor till tisdag 29 mars. Så kan alla nyfikna slänga ett öga på hur Karlstad kan komma att se ut 2030.

Program

  • 9.45-10.45 Samling för lärare och elever tillsammans med moderator
  • 10.45-11.30 Elever besöker varandras utställningar och röstar på den mest spännande utställningen .
  • 11.30-13.00 Lunchmingel och utställning där allmänheten bjuds in och kan rösta på bästa presentation och bästa innovation.
  • 13.00-14.00 Samtal mellan politiker, elever, organisationer och företag där eleverna lämnar över sina rekommendationer.
  • 14.00-15.00 Rundabordssamtal mellan elever och företrädare för politik, organisationer och företag där elevernas förslag gås igenom och diskuteras.
  • 15.00-15.20 Fika och fruktpaus
  • 15.20-16.00 Redovisning av rundabordssamtal

Fotograf bild i högerspalt: Helena Persson, Världsnaturfonden WWF

Frågor?

Miljöhandläggare Mikael Haster mikael.haster@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den