Hjälpmedel och bostadsanpassning

Hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel som kan underlätta din vardag, till exempel en rollator, rullstol eller duschpall.

Om du har en funktionsnedsättning som påverkar dina möjligheter att klara dina dagliga aktiviteter kan du vara i behov av ett hjälpmedel. Kommunen ansvarar för merparten av personliga hjälpmedel för vuxna, till exempel manuell rullstol, rollator, badbräda och toalettförhöjare.

Så här gör du för att anmäla behov av hjälpmedel

Du kontaktar kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast genom att ringa kommunens växel, 054-540 00 00. Arbetsterapeut eller sjukgymnast gör ett hembesök hos dig och gör en bedömning av dina behov.

Avgifter för hjälpmedel

Om arbetsterapeut eller sjukgymnast bedömer att du har rätt till ett eller flera hjälpmedel kan du låna dessa kostnadsfritt. Du betalar dock för hembesöket enligt ordinarie taxa för hemsjukvård.

Köpa egna hjälpmedel

Om du vill köpa ditt eget hjälpmedel finns det många bra produkter i öppen handel som kan fungera som hjälpmedel. Hjälpmedel har också blivit mer tillgängliga genom att de flesta företag har produktkataloger och hemsidor där man kan beställa hjälpmedel själv. Priset varierar beroende på vad det är för hjälpmedel.

Du kan också kontakta kommunens Hjälpmedel på telefon 054-540 58 50 så kan de berätta vad det finns för olika hjälpmedel att köpa och var du kan köpa hjälpmedlen.

Felanmälan

Om ditt hjälpmedel går sönder kontaktar du Hjälpmedel på telefon
054-540 59 01. Vardagar klockan 07.30-09.30, övrig tid telefonsvarare.

Återlämning

De hjälpmedel som du använder är ett lån från kommunen och de ska återlämnas när du inte längre behöver dem. Du ansvarar själv för återlämningen. Vid problem med återlämning kontaktar du Hjälpmedel på telefon 054-540 58 50.

Individuell utprovning

Hjälpmedel är en del av rehabiliteringen/habiliteringen och utprovas individuellt till dig av ansvarig personal. För att få rätt sorts hjälpmedel görs alltid en bedömning. Inom kommunen är det vanligast att en arbetsterapeut eller sjukgymnast gör en bedömning och provar ut hjälpmedlet i hemmiljön. Om hjälpmedlet inte fungerar som det var tänkt i din vardag kontaktar du den ansvariga arbetsterapeuten/sjukgymnasten.

Kontakt

Hjälpmedel finns på Ramgatan 7, 653 41 Karlstad.

Öppettider

Måndag till fredag, klockan 10.00-16.00.


Våra garantier

Kontakt vid behov av hjälpmedel

När du är i behov av hjälpmedel eller behöver få råd om hjälpmedel kan du kontakta kommunen. Inom en vecka blir du uppringd av en arbetsterapeut eller sjukgymnast för vidare samtal kring din frågeställning och dina behov.

Läs hela garantin om kontakt vid behov av hjälpmedel

Tider för information och råd om hjälpmedel

Kommunen ansvarar för merparten av personliga hjälpmedel för vuxna, till exempel manuell rullstol, rollator, badbräda och toalettförhöjare. När du behöver få information eller råd om personliga hjälpmedel kan du kontakta verksamheten Hjälpmedel inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Läs hela garantin om tider för råd om hjälpmedel

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den