Från vänster: Stefan Norén och Lena Bonnevier, ordförande och vice ordförande i Värmlands Konstförening samt Cecilie och Christer Nerfont
November

Årets mottagare av kulturstipendium till minne av Gustaf Fröding

Sångarna Cecilie och Christer Nerfont och Värmlands konstförening är årets mottagare av Karlstads kommuns kulturstipendium till minne av Gustaf Fröding. Gustaf Fröding var en värmländsk författare, journalist och poet som levde 1860–1911. Paret Cecilie och Christer Nerfont och konstföreningen får 50 000 kronor var.

Kultur- och fritidsnämnden bestämmer varje år vilka som ska få av Karlstads kommuns kulturstipendium till minne av Gustaf Fröding (en eller flera framstående kulturpersonligheter). De delar ut stipendiet till någon som håller på med kulturell verksamhet eller som är verksam i Karlstads kommun eller som har någon annan anknytning till kommunen.

Stipendiet delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 8 december.

Motiveringar – varför får de stipendiet?

Cecilie och Christer Nerfont får stipendiet för att de har bidragit till Karlstads rika kulturutbud med oförglömliga musikaliska tolkningar i världsklass och ett stort engagemang under lång tid. Kulturstipendiet är också ett stöd och uppmuntran för att de ska fortsätta med sin musik.

Värmlands konstförening får stipendiet för den breda spridningen av konst och den årliga värmländska höstsalongen där lokala konstnärer får visa sin konst i större sammanhang samt föreningens utdelning av stipendier till konstnärer. Kulturstipendiet är också ett stöd och uppmuntran för att konstföreningen ska fortsätta med sitt arbete att sprida konsten.

Tidigare stipendiater

De senaste årens stipendiater har varit:

 • 2015
  Isabella Lundgren, jazzsångerska och Ia Pettersson, grundare av Dansstudion i Karlstad
 • 2014
  Karolina Nolin, konstnär och Oscar Magnusson, Sliperiet
 • 2013
  Söt Likör, damkören vid Karlstads universitet och sällskapet CMB, manskören vid Karlstads universitet
 • 2012
  Barbo Järliden, tidigare konstintendent på Värmlands Museum och Erik Gustavson, Sverige Amerika Centret

Tillbaka