Hussein Alhussein Maghrbi och Mazen Nuaaimi
Februari

Nyföretagarutbildning för nyanlända

Till Karlstad kommer människor som nyligen har kommit till Sverige. Bland dem finns det personer som är vana och intresserade av att driva egna företag. Karlstads kommun och Arbetsförmedlingen har därför startat en utbildning för nyanlända entreprenörer, alltså personer som vill starta företag. Utbildningen görs i samarbete med Drivhuset, Almi, NyföretagarCentrum, Värmlandskooperativen, Ung Digital Idé och Företagarna.

Hussein Alhussein Maghrbi och Mazen Nuaaimi har nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. De går nu på företagarutbildningen och på en utbildning i svenska för invandrare. Båda drömmer om att starta företag i Sverige.

– Jag har arbetat med elektronik i Syrien, säger Hussein Alhussein Maghrbi. Nu vill jag starta ett elinstallations- och serviceföretag i Karlstad. Utbildningen ger mig värdefulla kunskaper om hur man driver företag här i Sverige.

– Min dröm och plan är att starta ett mjukvaruföretag som tar fram appar till smartphones, berättar dataingenjören Mazen Nuaaimi. Genom utbildningen får jag information, kontakter och nätverk som gör det möjligt.

Många som kom som flyktingar till Karlstad hösten 2015 får nu uppehållstillstånd. De kan börja planera sina liv lite mer långsiktigt. De har värdefull kunskap som vi kan ta vara på. Flera av dem har erfarenhet av att driva egna företag och nu vill de göra det i Sverige.

– Vi ville snabbt ta till vara kunskapen och tog ett initiativ som ledde till företagarutbildningen. Tio nyanlända entreprenörer går utbildningen nu. Det är ett samarbete mellan flera olika aktörer. Vi vill ge entreprenörerna kunskaper, så att de snabbt kan starta sina företag, säger Monika Bubholz, MP som är ordförande i Tillväxtutskottet.

Tillbaka