Yrkeshögskolan i Karlstad

Industrirörtekniker, 400 YH-poäng

Svetsloppor flyger omkring en svetsare

Satsar du på toppjobben inom industrin? Vår utbildning Industrirörtekniker öppnar vägen till välbetalda, kvalificerade montörsarbeten på till exempel oljeriggar, kärnkraftverk, fjärrvärmeverk och pappersbruk.

Vill du ha världen som arbetsfält eller trivs du hellre på hemmaplan? Du väljer! Efter dina avslutade studier är du expert på rörmontering eller underhållsarbete inom industrin.

Motsvara arbetsmarknadens krav

I utbildningen varvas teori och praktik för att du ska få de kunskaper som motsvarar arbetsmarknadens höga krav. Du får bland annat träna upp din yrkesskicklighet, kvalitetsmedvetenhet och ditt ansvarstagande, samt att få ett gott driv i det egna arbetet. 

Under utbildningen lär du dig bland annat ritningsläsning, svetsteknologi, avancerad rörmontering, svetsmetoder i TIG och MMA i olika material, ellära, tolka tekniska tabeller, beräkningar och tillverkningar av fästanordningar, branschspecifika regler. Du får också utbildning för truck, travers och arbetsplattformar.

20 utbildningsveckor är förlagda ute på arbetsplatser. Det gör att du får möjlighet att inte bara lära dig mycket, utan också att knyta värdefulla kontakter.

Kvalificerad utbildning

Du som väljer Industrirörtekniker får en mycket kvalificerad utbildning som följer IIWs svetskurser och som väl förbereder dig för de krav som ställs för svetsarprövningscertifikat. Du kommer i princip att kunna utföra alla svetsjobb. Som industrirörtekniker jobbar du med konstruktion och montering av rör som utsätts för höga tryck. Detta ställer stora krav på hantverksskicklighet, noggrannhet och inte minst säkerhetstänkande. Att känna till olika regelverk är därför en viktig del i utbildningen. Likaså isometrisk (3D) ritningsläsning.

Det efterfrågade behovet av certifierade industrirörtekniker är mycket stort – i hela världen. Du har därför stora möjligheter att få jobb direkt efter utbildningens slut.

Lärling efter examen

Efter genomgången utbildning ska du kontrakteras som lärling i ett branschföretag. Under lärlingstiden har du lärlingslön som ökar stegvis ju närmare examen du kommer. Du kan sedan avlägga ett examensprov enligt VVS-Branschens Yrkesnämnd. 

Efter godkänt yrkesprov kan du med stolthet titulera dig certifierad industrirörtekniker – det gör dig än mer efterfrågad på arbetsmarknaden.

Behörighet och förkunskapskrav

För att söka till utbildningen behöver du uppfylla behörighetsvillkoren för studier inom yrkeshögskolan. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Dessutom krävs särskilda förkunskaper för att vara behörig att söka till utbildningen. Här kan du se vilka förkunskaper som krävs. 

Antagning och urval

Alla sökande som bedöms behöriga kallas till ett antagningsprov som innehåller både muntliga och skriftliga moment. Den totala poängen från provet ligger sedan till grund för urvalet. Provet kommer att ske på Karlstads Teknikcenter under vecka 24.

Informationsblad

Informationsblad industrirörtekniker

Ansökan

Ansök här till Industrirörtekniker

Ordinarie ansökan stängde den 6 maj men vi tar emot sena ansökningar om det finns platser kvar.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Lars Svensson, utbildningsansvarig.Tel: 054-540 14 52
Mobil:070-323 27 08
E-post: lars.svensson@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den