Yrkeshögskolan i Karlstad

Processtekniker, 2 år

YhProcess

Den moderna processindustrin är idag en högteknologisk bransch. Vill du vara med och fortsätta den spännande utvecklingen av det som många kallar ”navet i den värmländska industrin”, ska du bli processtekniker. Se Paper Provinces artikel om Jens, som fick jobb innan utbildningen var avslutad.

Utbildningen inriktas mot skogsindustrin, men i utbildningen ingår också de generella grunderna som är viktiga för olika processtekniska verksamheter. Du lär dig bland annat apparatteknik med värme- och strömningslära,automationsteknik, service/underhåll och miljö/kvalitetsteknik.

Läs mer om utbildningen och om processindustrin i de studerandes egen tidning Processnytt.

 

Modern miljöteknik är viktig kunskap

Det är viktigt att du känner till vilka effekter industrin har på vår miljö och vad som görs i branschen för att bidra till en hållbar utveckling. Miljö och hållbarhetstänkandet är därför viktiga delar av utbildningen. Den moderna processindustrin är en del i ett internationellt nätverk och därför kommer du också att få studera språk, kommunikation och presentationsteknik.

Du kommer att ha tillgång till ett unikt processtekniskt center under utbildningen. Här kommer du att, under handledning av erfarna yrkesmänniskor, själv få framställa pappersmassa och tillverka papper i en skalmodell av en”riktig” pappersmaskin.

Gigantiskt nätverk inom branschen

Värmland i allmänhet och Karlstad i synnerhet har ett gigantiskt nätverk av företag med inriktning mot skogs-och processteknik. Få platser i Sverige, ja kanske till och med i världen, kan stoltsera med en så unik koncentration av skogsnära verksamheter som just Karlstad.

Här hittar du både producerande enheter, världsledande maskinleverantörer, forskningsanläggningar och ingenjörskompetens som slår det mesta i den här branschen. Därför kommer du som väljer att läsa till processtekniker att få stifta bekantskap med några av världens främsta inom sitt område, oavsett om det gäller tillverkning eller forskning och utveckling.

Utbildningslängd

Utbildningen är på 2 år, heltidsstudier

Behörighet

För att söka till utbildningen behöver du uppfylla behörighetsvillkoren för studier inom yrkeshögskolan. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Dessutom krävs särskilda förkunskaper för att vara behörig att söka till utbildningen. Här kan du se vilka förkunskaper som krävs.

Informationsblad

Informationsblad Processtekniker.

Ansökan

Vi kommer att öppna ansökan för hösten 2017 i slutet på februari.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Charlotte Hjort, utbildningsansvarig
Telefon: 054-5401707
E-post: charlotte.hjort@karlstad.se

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den