Alsters herrgård

Bigården

Bi i äppelblom

I sydvästra delen av herrgårdsparken finns bigården som sköts av Karlstadsortens biodlarförening. Ambitionen är en bigård med kupor av olika modeller som visar odlingsmetoder från förr till idag. Fullt utvecklad blir bigården ett levande center för både etablerade och blivande biodlare. Bigården anlades i april 2019.

Program 2019

Maj

Invigning av bigården på Alsters herrgård
28 maj klockan 18-20 invigs bigården på Alsters herrgård, alla som är nyfikna på bin och den nya bigården är välkomna.

Juni

Pollinera midsommarblomstren
Midsommar på Alsters herrgård - biodlare finns på plats och hjälper den som vill ha sina sju sorters blommor pollinerade.

Juli

Premiär för herrgårdshonung
I mitten av juli är årets första honung slungad och finns att köpa i herrgårdsbutiken.

Augusti

Öppen bigård
Lördagen den 31 augusti firar Sveriges Biodlares Riksförbund 100 år och det firar Karlstadsortens biodlarförening med öppen bigård på Alsters herrgård klockan 11-15. Biodlare, blivande biodlare och alla andra som vill vara med och fira är välkomna.

September

Honungsdagar
Under Alsters höstmarknad 14-15 september slungar Karlstadsortens biodlarförening honung. Se hur de gör och smaka på absolut nyskördad honung direkt från slungan eller från vaxkakan. Biodlare visar runt i bigården och berättar hur bina lever och arbetar.

 

Biodlarföreningens vision

I bigården ska det finnas kupor av olika modeller som visar odlingsmetoder från förr till idag. Här ska du kunna se hur man odlade på 1800-talet, hur en bikupa kunde se ut på Gustaf Frödings tid och hur de ser ut idag. Det planeras också för en visningskupa och en plats där barn kan uppleva och lära om bin och andra pollinerande insekter. Lärare ska kunna använda platsen i sin undervisning.

Fullt utvecklad blir bigården ett levande center för biodlare och blivande biodlare. Föreningens kursverksamhet får en fungerande informations- och utbildningsbigård. För de som är nyfikna på bin och deras arbete ordnas bigårdsvisningar. I planen ingår även honungsprovning och informationsträffar om mer okända biprodukter.

Alsters herrgård med bigård är också en plats som har förutsättningar att skapa intressanta träffar för de som är intresserade av pollineringstjänster och arbetar för ökad biologisk mångfald i både stadsmiljö och på landsbygden.

Om biodlarföreningen 

Karlstadsortens biodlarförening är en intresseförening för biodlare i Karlstad och Hammarö med omnejd. De driver bland annat frågor om utbildning, utökning av antalet biodlare, honung som produkt och värdet av bin i vår miljö.

Föreningen är medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund och en del av Värmlands biodlardistrikt. Föreningen har cirka 80 medlemmar och kommer från och med sommaren 2019 driva sin verksamhet på Alsters herrgård.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan ordnas utbildningar för nya biodlare och kortare fördjupningsutbildning inom olika områden. Föreningen ordnar även tematräffar för sina medlemmar och har ett nära samarbete med Alster-Nyeds biodlarförening.

Karlstadsortens biodlarförening finns på facebook och mer information om föreningen och biodling finns på biodlarna.se.

Karlstadsortens biodlarförening arrangerar löpande kursverksamhet i biodling.

Kontakt

Karlstadsortens biodlarförening

Ann Elgemark
Telefon: 070-601 88 70
E-post: foreningsbigarden@gmail.com

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den