Alsters herrgård

Gustaf Fröding

En av våra mest folkkära skalder, Gustaf Fröding, föddes på Alsters herrgård den 22 augusti 1860. Gustafs barndom var fylld av idylliska somrar, men också personliga trauman, vilket påverkade honom både som person och diktare.

Lycklig barndom i Alsterdalen

På Alsters herrgård bodde Gustaf Fröding bara i ett år, men Alsterdalen spelade en viktig roll i hans barndom. Familjen bodde på herrgården Byn under åren 1862-1865 och Gustaf och hans systrar tillbringade många somrar och jullov hos sin farmor Gustafva på herrgården Gunnerud.

Tiden i Alsterdalen, som Gustaf mindes som sin lyckliga barndom, var en aldrig sinande inspirationskälla i hans arbete som diktare.

Flyttade flera gånger

Gustaf levde på många olika platser i sitt liv. Familjen flyttade mycket när Gustaf var barn och som vuxen bodde han i Karlstad, Uppsala och Stockholm och vårdades även på sjukhem i Tyskland och Norge. Det värmländska satte dock tydligt sin prägel på hans diktning, framför allt i de populära dikterna skrivna på dialekt.

Produktiv poet trots psykisk ohälsa

Gustaf Frödings psykiska hälsa var periodvis mycket instabil, men han var trots det en oerhört produktiv poet och har skrivit närmare 400 dikter.

Kåsör och provokativ debattör

Utöver detta arbetade han tidvis på Karlstads-Tidningen där han bland annat skrev kåserier och debattartiklar. Han var en provokatör av rang och verkade för allmän rösträtt och sexuell upplysning. Hösten 1896 blev han åtalad för dikten En morgondröm, som ansågs uppmuntra till osedlighet, men han friades.

Dog i Villa Gröndal

Gustaf Fröding dog den 8 februari 1911 i sitt hem Villa Gröndal i Stockholm och begravdes på Uppsala kyrkogård. Efter sig lämnade han sorg och saknad, men även ett stort antal dikter som ännu i dag inspirerar, roar och berör läsare i alla åldrar.

Gustaf Fröding-sällskapet

Gustaf Fröding-sällskapet bildades redan 1969 har för närvarande cirka 1 300 medlemmar.

www.frodingsallskapet.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den