Flytta till Karlstad

Välkommen till staden med sol i sinnet!

Två personer går på brygga utanför vattennära bostäder.
I Karlstad finns det många olika typer av boende, välj om du vill bo centralt eller på landsbygden.

Karlstad ligger mitt emellan Stockholm och Oslo där Sveriges största sjö Vänern möter Sveriges längsta älv Klarälven. Staden är byggd på Klarälvens delta och är residens- och stiftsstad i Värmland. Karlstads kommun har över 94 000 invånare och är bland Sveriges 25 största kommuner. 

Vi vågar påstå att människorna i Karlstad är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också staden med den glada solen som symbol. 

Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade servitrisen Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Korta fakta om Karlstadsregionen

Invånare: Över 94 000 i Karlstad och 140 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.

Näringsliv och spännande arbetsgivare

Karlstad är en populär handelsplats. Och några av Skandinaviens och Europas främsta kluster finns i vår region. Till exempel så är näringslivet världsledande inom papper, massa och förpackning.

Världsledande exportinriktad industri

I vår region är vi bra på att nätverka och i våra kluster samverkar vi mycket inom branscherna ICT (IT & Telekom) och skogsindustrin. Paper Province räknas som Europas främsta kluster. Här finns världsunik kompetens samlad inom skoglig bioekonomi. I regionen finns fler än 250 företag som samarbetar inom branschen. Compare är ett kluster där de flesta största ICT-företagen finns tillsammans med många små specialiserade konsulter. Det är ett av Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation.

Stora arbetsgivare

Karlstad erbjuder spännande och utmanande jobb inom många olika branscher.

Här är några av regionens största arbetsgivare:
Karlstads kommun, Karlstads universitet, Region Värmland, Konsum Värmland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Valmet, Nobina Sverige, Tieto, Nya Wermlands-Tidningen och Konsumentverket.

Arrangemang och handel

Varje kan du vanligtvis uppleva olika typer av konserter på någon av alla våra scener och de större världsartisterna uppträder i Löfbergs Arena. Karlstad CCC är en toppmodern anläggning, vackert belägen vid Klarälvens strand. Här arrangeras både kongresser, konferenser, utställningar, konserter och teaterföreställningar.

Karlstad är känd för att vara en stark handelsstad med ett brett utbud av shopping. Här finns IKEA och Bergviks köpcentrum med cirka 80 olika butiker. I centrum hittar du många mysiga små butiker blandat med större gallerior. Utforska Mitt i City, Duvanhuset och 15-huset.

Här är det gött att leva

I Karlstadsregionen finns många typer av boende – vid vattnet, på landet eller i staden. Du kan välja mellan befintliga bostäder eller ett expansivt nybyggande. Var du än väljer att bo har du nära till arbete, bostad och skola.

Du har dessutom alltid nära till vatten och de värmländska skogarna – inom en timme når du resten av länet med kultur och magisk natur. Pendlingsmöjligheterna är goda, kollektivtrafiken har Sveriges nöjdaste kunder och hela staden är mycket cykelvänlig.

Karlstad växer och i tätorten finns det i dag ett 40-tal olika bostadsområden. Hur vill du bo – mitt i stan eller med en känsla av livet på landet? Valmöjligheterna många.

Här finns gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen!

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Karlstad

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om Karlstad. Vi hjälper dig med tips, råd och kontakter när det gäller till exempel arbete, skola, barnomsorg och annan kommunal service.

Läs broschyren Leva och bo i Karlstad.pdf 

I tidningen Ny i stan nedan kan du läsa om vad som finns att göra i Karlstad. 

Ny i stan.pdf

Uppdaterad den