Bostäder och bostadsområden

Utanför Karlstad finns flera trevliga samhällen att bo i

Vill du bo i Karlstad men utanför stan? Här kan du läsa om Karlstads kommuns tätorter där du kan bo på landsbygden eller i ett samhälle med skogen runt knuten.

Alster

Naturskönt bostadsområde med villor knappt en mil öster om Karlstad. Här bor drygt 590 personer. Området har en förskola och ligger vackert intill Vänern nära Frödingeleden, en vandringsled, och Gustav Frödings minnesgård Alsters Herrgård.

Edsvalla

Edsvalla samhälle ligger utsträckt 18 kilometer nordväst om Karlstad nära Norsälven. I Edsvalla centrum finner du service i form av ett bibliotek och i den södra delen av samhället ligger ett varuhus och ett mindre antal affärer samlade.

Runt Edsvalla finns det både öppna åkrar och täta skogar. Samhället är till stor del byggt uppe på en ås och flera av de drygt 1 000 personer som bor här har en vidsträckt utsikt.

Här finns en kommunal förskola med fyra avdelningar. Eleverna från förskoleklassen till årskurs nio går i skola i grannorten Vålberg. Elljusspåret som slingrar sig runt utkanten av samhället är till glädje för både barn och vuxna – sommar som vinter. De många andra spåren används av såväl motionärer som bär- och svampjägare under årets ljusare månader.

Molkom

Molkom ligger cirka tre mil norr om Karlstad i ett landskap som speglar mötet mellan jordbruksbygd, berg- och skogsbygd. Du hittar lätt till Molkom längs riksväg 63 som klämmer sig in mellan samhället och den vackra Molkomssjön. Närheten till andra kringliggande sjöar gör att det aldrig är långt till en fiske- eller badplats. Här bor invånarna i en aningen kuperad terräng med villor och andra bostäder lite ovanför centrum.

Bussförbindelserna med Karlstad är goda, men många av de drygt 1 900 ortsborna arbetar på hemmaplan. På promenadavstånd i centrum ligger bland annat uttagsautomat, vårdcentral, bibliotek, sporthall, livsmedelsbutik, frisörsalonger, butiker, tandvård och äldreboende.

På Nyeds skola går elever från förskoleklassen till årskurs nio. För förskolebarnen finns såväl kommunala som fristående förskolealternativ att välja mellan.

Till Molkom hör också områdena Lindfors, Blombacka och Älvsbacka.

Skattkärr

Skattkärr ligger en mil öster om Karlstad. Samhället sträcker ut sig längs Vänern och många som bor här har utsikt över vattnet. Arbetar du i Karlstad så behöver du inte stressa till bussen, missar du en så kommer snart en annan. Vill du hellre motionera så finns det en cykelväg som går hela vägen in till stan. Skattkärr har det mesta man kan behöva: livsmedelsbutik, bensinstation, bibliotek och matställe.

Från den centralt belägna idrottsplatsen går elljusspår som nyttjas under hela året. För att hitta fritidssysslor behöver du knappast resa in till Karlstad. I Skattkärr finns ett stort föreningsliv som du kan engagera dig i. Båt-, scout- fotbolls- och tennisföreningar är bara en del av det som finns att välja bland. Skattkärrs närhet till Vänerns öppna vatten uppskattas av många fiskeintresserade.

Den lilla småbåtshamnen är placerad på ett mycket bekvämt avstånd från centrum och flera av de 2 100 ortsborna har egen båt för sommarutflykter till de närbelägna öarna.

På Skattkärrsskolan går eleverna upp till årskurs sex. För de yngre finns det fyra förskolor, en öppen förskola och ett antal familjedaghem. På en höjd nära skogen, men ändå centralt, finns ett gruppboende och ett korttidshem. Även härifrån avnjuts en bedårande utsikt över Vänern. Vid idrottsplatsen ligger även Vårt hus. Huset drivs som en stiftelse och fungerar som ett allaktivitetshus med ett flertal verksamheter.

Skåre

Norr om Råtorp och Älvåker hittar du Skåres villaområden på Skåreberget och i Stodene. Här bor cirka 5 400 personer. Flera förskolor och grundskolor finns och högstadieskolan Ilanda ligger fint. I Skåre finns också Karlstads slalombacke, en ny golfbana i Bryngfjorden samt Ilanda handels- och serviceområde.

Vallargärdet

Trakten kring byn Vallargärdet, 12 kilometer norr om Karlstad, heter Ulvsby och många av dem som bor i byarna runtomkring säger ofta att de bor i Ulvsby. Totalt bor cirka 400 personer på ett område som består av skogs-, sjö- och jordbrukslandskap och trots att byarna ligger utspridda är samhörigheten stor.

I Vallargärdet kommer du snabbt in i gemenskapen, kanske genom att engagera dig i någon av föreningarna. Bland annat har de som är intresserade av skytte, konst och folkdans bildat egna föreningar för att skapa bra förutsättningar och aktiviteter för sina medlemmar. Strax söder om Vallargärdet ligger Höje golfbana till glädje för dem som gillar att svinga en klubba då och då.

Den lantliga miljön och det avspända klimatet, i kombination med närheten till Karlstad är bara några av alla fördelar. I Vallargärdet finns förskola för de yngsta barnen och skola upp till årskurs sex för de äldre.

De många badplatserna vid sjöarna Gapern och Alstern lockar turister till området, men de är också populära utflyktsmål för dem som lever här. Nästan var du än bor i Ulvsby har du cykelavstånd till åtminstone någon av sjöarna. Gillar du att fiska kan du fånga antingen jättefin gädda, gös eller abborre i dem båda.

Bussresan från Vallargärdet till Karlstads centrum tar bara 20 minuter.

Vålberg

Vålberg är omgivet av jordbruksbygd och beläget 19 kilometer rakt väster om Karlstad. Idag bor cirka 2 700 personer i Vålberg som inte bara har järnvägsspåren utan också den brusande Norsälven alldeles inpå knutarna. I centrum hittar du ett antal mindre butiker, matställen och bibliotek.

På gångavstånd från centrum ligger bensinstation, apotek och vårdcentral. Vill du hellre nyttja Norsälven till Vålberg kan du enkelt lägga till båten vid bryggan i centrum. Här kan du tanka och köpa en bit mat.

Föreningslivet är starkt på orten och gillar du inte handboll, fotboll eller ishockey så kanske innebandy, bågskytte eller kaninhoppning kan vara något för dig. Sim- och sporthallen är en populär samlingsplats för både föreningar och privatpersoner.

Föredrar du fruset vatten och skridskor är Norvalla ishall idealet, där du även kan spela inlinehockey. Här finns ett mysigt fik och dessutom har du möjlighet att ägna dig åt minigolf och boule i Sjösalaparken.

I Vålberg finns flera kommunala förskolor och i den nybyggda Vålbergsskolan läser barnen hela vägen från första till nionde klass – när de inte är på skolgården och roar sig på bmx-banan, på bollplanerna eller i klätterställningarna.

Flera gånger om dagen rullar bussar från Vålberg till Karlstad och turen tar knappt en halvtimme.

Väse

Väse ligger cirka 2,5 mil öster om Karlstad. Inne i samhället bor cirka 510 personer. Runt omkring på landsbygden har du ytterligare 1 400 grannar. Kanske är det tack vare det starka och aktiva föreningslivet som känslan av samhörighet är så stor här? I Väse finns något för alla att engagera sig i, nästan oavsett intresse. Det finns föreningar för fotboll, skidåkning, kulturhistoria, gymnastik, skytte, ridsport och mycket mer.

Väse ligger nästan exakt mitt emellan Karlstad och Kristinehamn och har bra förbindelser åt båda håll. Vill du ta bussen till Karlstad så har du minst två turer i timmen att välja på under dagtid. Du kan även åka tåg från Väse samhälle till Karlstads centrum på tio minuter. Regiontågen stannar här.

Väse samhälle har en blandad bebyggelse med både gamla trähus och moderna villor. Där finns bland annat en matbutik, äldreboende, elljusspår, gym och ett matställe. Här finns såväl förskola och skola upp till årskurs sex. Hittar barnen inga intressanta sysslor i föreningarna så finns en fritidsgård i det fina kultur -och fritidscenter. Där finns även ett bibliotek.

I utkanten av samhället, i direkt anslutning till E18, finner du ännu ett matställe och en bensinstation.

Uppdaterad den