Flytta till Karlstad

Frågor och svar om att flytta till Karlstad

Har du precis flyttat till Karlstad eller funderar du på att göra det? Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om att flytta hit. 

Hur hittar jag jobb i Karlstads kommun?

Det bästa är att själv ta kontakt med tänkbara arbetsgivare eftersom alla tjänster inte annonseras ut. Under Jobba hos oss hittar du lediga jobb inom koncernen Karlstads kommun. Under Arbeta i Karlstad finns information om nätverk och större företag i Karlstad.

Kan jag få flyttbidrag när jag flyttar till Karlstad?

De möjligheter till flyttbidrag som finns är via arbetsförmedlingen. Bidragen är till för att stödja dem som inte kan få arbete i eller nära hemorten. Om du vill veta mer om hur det fungerar, kontakta då din arbetsförmedlare eller AMS Infotjänst, 020-420 420.

Hur hittar jag en bostad?

I Karlstad finns alla olika typer av boende; hyreslägenheter, bostadsrätter och villor. Du kan bo centralt, nära vattnet eller i mindre samhällen utanför stan. Här finns också fina ställen på landet, med naturen in på knuten.
Bostadsbolag och fastighetsägare i Karlstad
Bostadsområden i Karlstad
Lediga villatomter


Ett annat tips är att titta i våra två största dagstidningar Nya Wermlands-Tidningen eller Värmlands Folkblad, på lördagar annonseras det extra flitigt på bostadsmarknaden.

Vilket område passar mig?

Du kan bo centralt, nära vattnet eller i mindre Läs mer om de olika bostadsområdena.

Finns det studentlägenheter?

Karlstads kommun garanterar en bostad till alla studenter som flyttar till Karlstad och börjar studera vid Karlstads universitet. Vänd dig till KBAB, Karlstads Bostads AB för mer information.

Hur får jag förskoleplats?

Här kan du anmäla att du behöver förskoleplats. När du anmält att du vill ha förskoleplats får du en skriftlig bekräftelse. Då ska du få erbjudande om plats inom fyra månader. Vår ambition är att ingen ska behöva vänta längre än fyra månader, men ibland kan det ta längre tid. Du kan då få erbjudande om plats på något annat område än det du har sökt. Här hittar du mer information om barnomsorg och skola.

Vilka kommunikationer och utbud av kollektivtrafik finns?

Tåg

Karlstad ligger strategiskt bra med närhet till både Oslo, Göteborg och Stockholm och det är enkelt att ta sig till alla tre städerna med tåg.

Buss

Karlstadsbuss har många busslinjer inom kommunen, även till ytterområdena. Du kan åka buss till de flesta bostadsområdena var 10:e-15:e minut. På Kollplatsen kan du enkelt söka din resa i Värmland via Värmlandstrafik.

Flyg

Karlstad Airport har reguljärflyg till Stockholm och Frankfurt. De erbjuder även charterresor till bland annat Gran Canaria och Kroatien.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den