Ny i Karlstad

Välkommen till staden med sol i sinnet!

Två personer går på brygga utanför vattennära bostäder.
I Karlstad finns det många olika typer av boende, välj om du vill bo centralt eller på landsbygden.

Karlstad ligger mitt emellan Stockholm och Oslo där Sveriges största sjö Vänern möter Sveriges längsta älv Klarälven. Staden är byggd på Klarälvens delta och är residens- och stiftsstad i Värmland. Karlstads kommun har över 95 000 invånare och är bland Sveriges 25 största kommuner. 

Vi vågar påstå att människorna i Karlstad är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också staden med den glada solen som symbol. 

Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade den driftiga värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Korta fakta om Karlstadsregionen

Invånare: Över 95 000 i Karlstad och 150 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.

Här är det gött att leva

I Karlstadsregionen finns många typer av boende – vid vattnet, på landet eller i staden. Du kan välja mellan befintliga bostäder eller ett expansivt nybyggande. Var du än väljer att bo har du nära till arbete, bostad och skola.

Du har dessutom alltid nära till vatten och de värmländska skogarna – inom en timme når du resten av länet med kultur och magisk natur. Pendlingsmöjligheterna är goda, kollektivtrafiken har Sveriges nöjdaste kunder och hela staden är mycket cykelvänlig.

Karlstad växer och i tätorten finns det i dag ett 40-tal olika bostadsområden. Hur vill du bo – mitt i stan eller med en känsla av livet på landet? Valmöjligheterna många.

Ett hållbart liv

Här finns gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen!

I en region med en stor glad sol som symbol är det naturligt och självklart att ta stor miljöhänsyn. Karlstad är utsedd till landets femte bästa miljökommun och Karlstadsborna tar gärna bussen eller cykeln till jobbet. Karlstad har 25 mil cykelvägar och cykelresorna har ökat med 30 procent de senaste tio åren. Vi rankas som en av Sveriges bästa cykelkommuner.

Näringsliv och spännande arbetsliv

Världsunik kompetens och strategiskt läge! I Karlstad kan du arbeta i spännande branscher med hela världen som arbetsfält. Här finns spännande och intressanta företag som ligger i framkant i sina branscher. Företag med ena foten i den värmländska entreprenörskulturen och den andra ute i världen. 

Hållbarhetsarbete i framkant

Hållbarhetsarbete med klimat, jämställdhet och mångfald genomsyrar näringslivet, till exempel genom att företagen väljer miljövänliga förpackningar, hållbara material och stimulerar till byggnation i träGenom digitaliseringen sprider vi kunskap om hållbara material över världen. 

Inom företagstjänster är Karlstad starkt när det gäller både bioekonomi, IT och digitaliserade välfärdstjänster – ett område som blir allt viktigare. Visste du att en fjärdedel av det papper som produceras i världen kommer från en maskin som gjorts i Karlstad?

Några av Skandinaviens och Europas främsta kluster finns i vår region. Till exempel så är näringslivet världsledande inom papper, massa och förpackning.

Vi älskar studenter

Karlstad är en av landets bästa studentstäder, här är det kul att vara student! Karlstads universitet är ungt och modernt och uppmanar till att tänka fritt, nytt och stort. Med ett växande och nytänkande universitet rankas Karlstad som en av landet bästa studentstäder.

I Karlstad läser var tionde invånare vid universitetet. Karlstad är en av Sveriges mysigaste studentstäder om man frågar studenterna själva. En småstad, men med ett utbud som en storstad.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om Karlstad

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om Karlstad. Vi hjälper dig med tips, råd och kontakter när det gäller till exempel arbete, skola, barnomsorg och annan kommunal service.

I tidningen Ny i stan nedan kan du läsa om vad som finns att göra i Karlstad. 

Ny i stan.pdf

Uppdaterad den