Ny i Karlstad

Adressändring och folkbokföring

Välkommen som ny medborgare i Karlstad! Undrar du varför du ska behöva folkbokföra dig på en annan adress än den du tidigare har bott på? Då ska vi berätta om fördelarna. 

Den viktigaste anledningen är att du enligt lag ska vara folkbokförd där du bor. Du ska ha fyllt 18 år, vara nyinflyttad till Karlstads kommun och tänker bo här i sex månader eller mer. Det är de juridiska skälen. Men det finns fler anledningar som gör att det är viktigt att folkbokföra sig där man bor:

  • Posten kommer till rätt adress. Om du folkbokför dig i Karlstad kommer din post till rätt adress och dessutom ändras din adress automatiskt hos många organisationer och myndigheter.
  • Rätt till bostadsbidrag. Många studenter har rätt till bostadsbidrag men bara på den ort man är folkbokförd. Läs mer om det hos Försäkringskassan.
  • Egen försäkring. När du har en egen bostad är det viktigt med en egen försäkring. För att få teckna en egen hemförsäkring måste du vara folkbokförd i Karlstad.
  • Barnomsorg. Har du barn kan du få hjälp av kommunen med barnomsorg men bara om du är folkbokförd i Karlstad.

Dessutom får du rösta i Karlstad i nästa allmänna val och vara med att påverka Karlstads framtid.

Så här gör du

Du anmäler flyttningen till Skatteverket. Vill du dessutom ha eftersändning av din post gör du det enklast genom att anmäla din flytt till Svensk adressändring genom att ringa
020-97 98 99 eller via webben.

Uppdaterad den