Vatten och avlopp

Vattnets hårdhet

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium och magnesium i vattnet. Ju mindre kalcium och magnesium, desto mjukare vatten. Det kommunala dricksvattnet i Karlstads kommun är mjukt nästan överallt. Det enda undantaget är Vallargärdet, Ulvsby där vattnet är medelhårt.

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium och magnesium i vattnet. Ju mindre kalcium och magnesium, desto mjukare vatten.

Hårdheten mäts i tyska hårdhetsgrader (ºdH). Ju lägre hårdhetsgrad, desto mjukare vatten.

Mjukt vatten: -5 ºdH
Medelhårt vatten: 5-10 ºdH
Hårt vatten: 10- ºdH

Hårdheten har betydelse bland annat vid dosering av tvättmedel. Mindre tvättmedel behövs vid mjukt vatten. På tvättmedelspaketen står hur mycket som du ska dosera. Det är ingen god idé att överdosera. Kläderna blir inte renare - bara svårare att skölja.

Vattnet i Karlstad är mjukt

Dricksvattnet i Karlstads kommun är mjukt nästan överallt. Det enda undantaget är Vallargärdet, Ulvsby där vattnet är medelhårt.

Vill du veta värdet på hårdheten för just ditt dricksvatten? På sidan Vattenverk kan du klicka på ditt vattenverk eller bostadsort, så hittar du rätt uppgift under rubriken vattenkvalitet.

Vattenverk

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den