Vatten och avlopp

Spara vatten

Även om vi har gott om vatten i Sverige och Karlstad, finns det skäl att spara på vattnet. Den främsta anledningen är att vattenanvändning också innebär energiförbrukning.

Varför bör du spara vatten?

När du duschar sparar du vatten genom att duscha kortare tid, men du sparar också på den energi som går åt för att värma upp vattnet. Dessutom krävs energi för att driva pumpar som transporterar vattnet från vattentäkterna till hushållen. Energi- och resursanvändningen vid vattenreningen sparar du också på. Detsamma gäller vid transport och rening av det avloppsvatten som leds bort från hushåll och arbetsplatser.

Genom att spara energi, minskar du på de utsläpp från energiframställningen. Andra resursbesparingar är bland annat användningen av kemikalier i reningen av dricksvatten och avlopp.

Hur kan du spara?

Här är några enkla tips som kan innebära stor besparing:

  • Stoppa läckage. En droppande kran kan förbruka cirka 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran kan förbruka ungefär 300 kubikmeter. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 700 kubikmeter per år.
  • Diska och tvätta med fulla maskiner. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Du vet väl att Karlstad har mjukt vatten (Utom Ulvsby som har medelhårt)? Det betyder att du ska använda minsta dosering av tvätt- och diskmedel.
  • Toaletter som används många gånger om dagen kan bytas ut, eller byggas om, till snålspolande.
  • Gamla kranar och duschmunstycken kan bytas ut mot snålspolande.
  • Undvik att bada i badkar. Duscha i stället.
  • Undvik att låta kranen i handfatet rinna när du rakar dig eller borstar tänderna.
  • Tvätta inte bilen så ofta. Tvätta den dessutom helst på tvättanläggningar. Det är inte tillåtet att tvätta bilen på gatan. 
  • Duscha snabbt och håll duschhandtaget i handen i stället för att fästa det på väggen. 

Du kan också spara på energi och resurser genom att spola ut rätt saker i avloppet. Tänk på vad du spolar ner.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den