Vatten och avlopp

Bli vattensmart

En hand som håller upp en vattendroppe.

Med smart vattenanvändning och goda vattenvanor räcker vårt gemensamma och värdefulla vatten längre. I Karlstad använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Det finns en mängd olika sätt som du kan minska din vattenförbrukning på. Genom små insatser kan du spara såväl vatten som pengar.

Varför ska jag spara vatten?

Det finns flera skäl till att spara på vattnet. En orsak är att grundvattennivåerna kan vara låga samtidigt som vi har varma, nederbördsfattiga vårar och somrar. När du använder mindre vatten sparar du också på den energi som går åt för att värma upp vattnet. Dessutom används mindre energi för att driva pumpar som transporterar vattnet från vattentäkterna till hushållen och det används mindre energi och resurser vid vattenreningen. Genom att spara vatten sparar du även pengar. Ju mer vatten du sparar desto mer pengar sparar du.

Hur blir jag vattensmart?

Det finns många enkla sätt att spara vatten på. Här nedan ger vi dig tips på hur du kan spara vatten och bli vattensmart. 

Låt inte vattnet rinna

Ett vanligt felsteg är att låta vattnet rinna i onödan. Varje minut som kranen är öppen förbrukas 6-12 liter vatten, i vissa fall utan att ha gjort någon nytta alls. 

  • Diska inte under rinnande vatten, använd en diskpropp eller diskbalja istället.
  • Skölj inte av disken innan den stoppas i maskin eller handdiskas. Torka i stället av rester och skräp med en bit hushållspapper.
  • Ha en karaff med vatten i kylskåpet, så har du alltid kallt vatten. 
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna, rakar dig eller tvålar in dig i duschen.

Fyll poolen när det är dåligt väder

Fyll poolen när det är dåligt väder. För att undvika att det går åt mycket vatten samtidigt ska du inte fylla poolen samtidigt som dina grannar gör det. 

När det är dags för att tömma poolen ska du helst göra det på din gräsmatta. Använd inte poolkemikalier dagarna före tömning. Det är inte lämpligt att släppa ut vatten med klor direkt i sjöar och vattendrag eller till dagvattenledningar. Läs mer om vad du ska tänka på när du tömmer poolen. 

Vattna i trädgården

Tänk på att inte vattna mitt på dagen eftersom att vattnet då dunstar bort. Det är bäst att vattna när solen inte ligger på. Undvik att vattna gräsmattan.

Om du bor i radhus eller villa så kan du samla upp regnvatten för att använda när det är dags att vattna i din trädgård. Samla regnvatten i en tunna och använd för att vattna i trädgården. 

Skippa vattenspridaren

När du vattnar med vattenspridare är det en stor del av vattnet som aldrig når växternas rötter – i stället försvinner mycket i luften. Alltså slösas vatten helt i onödan. Många gånger går det bra att använda en kanna eller en slang med duschmunstycke i stället. Det går också att ställa ur vattenhinkar eller PET- flaska med dropphål. En rotvattnare är ett bra alternativ till vattenspridaren för att vattna grönsaker och bärbuskar med mera.

Ta en kort dusch 

Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Att välja att ta en kort dusch i stället för att bada kan till exempel spara in över 100 liter vatten per tillfälle.

Fyll maskinerna 

Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program. Diskmaskinen drar 10 liter per disk och tvättmaskinen behöver 45 liter för en tvätt.  

Se över kranar och munstycken

Genom att åtgärda droppande kranar och byta till snålspolande munstycken kan du spara in mycket vatten. Ett snålspolande duschmunstycke kan till exempel halvera förbrukningen jämfört med ett traditionellt sådant.

Ett läckage på din vatteninstallation kan kosta dig en hel del under ett år. Kontrollera därför att dina ledningar inte läcker. Titta på det lilla kugghjulet i vattenmätaren. Är alla kranar stängda ska kugghjulet stå still. Om kugghjulet inte står still kan det betyda att det finns en läcka. Läckande kranar och rinnande toaletter som bara droppar då och då kan över tid orsaka en stor kostnad. Ett läckage med en diameter 8,7 mm kan kosta upp till 610 000 kronor och ett läckage med en diameter på 0,9 mm kan kosta upp till 6100 kronor per år. 

Vad kostar ett läckage.pdf

Tvätta bilen i biltvätt

När det är dags att tvätta bilen åk till en biltvätt som samlar upp, renar och återanvänder smutsigt vatten. Eller låt bilen stå, då behövs den oftast inte tvättas alls.

Förutsättningar i Karlstads kommun

De senaste åren har grundvattennivåerna tidvis varit låga och nederbörden mindre än normalt. Huvuddelen av Karlstads kommuns invånare som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp får sitt vatten från vårt stora vattenverk som tar sitt råvatten från Vänern. Där är det inte så stor risk att vattnet sinar. Däremot är kapaciteten i vattenverk och ledningar begränsad och kan i kombination med hög efterfrågan leda till brist på vatten. Läs mer om förutsättningarna i Karlstad här. 

Uppdaterad den