Fultvättar du bilen?

Stora biltvättarhelgen

Bild på smutsig bil med text

Helgen 22-23 april 2017 deltar Karlstads kommun i Svenskt Vattens kampanj Stora biltvättarhelgen som uppmärksammar hur du tvättar din bil utan att skada miljön.

Årets kampanj

Årets kampanj riktar in sig på att få en yngre målgrupp att bli medvetna om fultvättens effekt på miljön. Till sin hjälp har de tagit några influencers och Instagramprofiler som filmat vad de gör med sin #biltvättartid.

På Svenskt vattens kampanjsida biltvattarhelgen.se hittar du både filmer och fakta som gör att du kan slipa din argumentation om varför det är viktigt att tvätta bilen i en tvätthall.

Stora biltvättarhelgen i april

Två av tre biltvättar är så kallade fultvättar* där det smutsiga tvättvattnet rinner rakt ut i våra sjöar utan att renas. *Fultvätt = att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvatten-brunnen) och förorena ditt närmsta vattendag, sjö eller hav.

Tvättvattnet är fullt av kemikalier

När du tvättar bilen på gatan följer tungmetaller, bilvårdsmedel och olja med tvättvattnet ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Tvätta istället bilen i en automatisk biltvätt eller gör det själv-hall, där finns det reningsanläggningar för avloppsvatten.

Svenskt Vatten

På Svenskt Vattens webbsida finns massor av fakta och tips vad du kan göra i vardagen för att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Här hittar du också en vattenskola, experiment och mycket annat.

Svenskt Vattens webbsida

Nyttig information på karlstad.se

Vattnets kretslopp i Karlstad

Vattenverk i Karlstad

Reningsverk i Karlstad

Tvätta inte bilen hemma på gatan

Riktlinjer för fordonstvätt i Värmland

Övrig information

Vill du veta mer om vattnet i Karlstad?

Kontakta Jan Wilhelmsson, VA-enheten på mejl jan.wilhelmsson@karlstad.se, telefonnummer 054-540 68 12 eller, Carolin Rådberg, VA-enheten på mejl carolin.radberg@karlstad.se, telefonnummer 054-540 68 13.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den