Vatten och avlopp

Regionfinal i Kranvattentävlingen 2020

En vuxen räcker över ett vattenglas till ett barn.

Karlstads kommun fick hedersutnämnande i regionfinalen i Kranvattentävlingen som gick av stapeln på Karlstad CCCC den 14 oktober 2020. Laxå och Bengtsfors korades som vinnare och går vidare till riksfinalen.

Kranvattentävlingen arrangeras på tio olika platser runt om i Sverige och pågår under oktober månad. Från varje regionfinal går två bidrag vidare och tillsammans kommer 20 kommuner att tävla i riksfinalen som hålls i Stockholm under vecka 46. I riksfinalen koras Sveriges godaste vatten. Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som står bakom tävlingen.

Läs mer om Kranvattentävlingen på Svenskt Vattens webbplats. 

Juryns bedömning

En kunnig jury har smakat och bedömt kranvattnet. Karlstads kommun fick ett av tre hedersutnämnanden och juryns motivering lyder: "Ett vatten med fin rondör och klar, frisk eftersmak."

Tema för årets tävling

Tema för tävlingen 2020 är kranmärkt. Regionfinalen hålls i en kranmärkt lokal, Karlstad CCC. Kranmärkt är en hållbarhetmärkning för verksamheter som aktivt väljer att servera och dricka kranvatten istället för buteljerat vatten. Under 2019 kranmärktes flera förvaltningar inom Karlstads kommun, miljöförvaltningen, teknik- och fastighetsförvaltningen, stadsbyggnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen. Samhällsbyggnadshuset kranmärktes också. Vi tar ställning för en bättre miljö och serverar och dricker friskt, nyttigt och lokalproducerat kranvatten istället för förpackat vatten. Läs mer om kranmärkt här. 

Resultatet från 2015

Kranvattnet i Karlstad är ett av Sveriges bästa. 2015 var Karlstad en av två vinnare i regionfinalen och gick till Sverigefinal. Juryns motivering var: "Mjukt, friskt och rent vatten med en helande känsla för både kropp och själ". 

Utställning på tema vatten och kranvattnets värde

Årskurs 2 och 3 på avdelningarna Solbacken och Tallbacken Kroppskärrsskolan gjorde en utställning på tema vatten och kranvattnets värde. I utställningen kunde du bland annat se fina foton, planscher, kollage och en skulptur. Utställningen visades på Bibliotekshuset och Naturum Värmland. 

Uppdaterad den