Vatten och avlopp

Stora biltvättarhelgen 27-28 april

Bild på smutsig bil med text

Helgen 27-28 april 2019 är det Stora biltvättarhelgen, som är en kampanj som Svenskt vatten tagit fram för att uppmärksamma hur du tvättar din bil utan att skada miljön.

Under april vill Karlstads kommun tillsamman med Svenskt vatten uppmärksamma hur du tvättar din bil utan att skada miljön. Tyvärr är två av tre biltvättar är så kallade fultvättar* där det smutsiga tvättvattnet rinner rakt ut i våra sjöar utan att renas. *Fultvätt är detsamma som att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen via dagvattenbrunnen. Vattnet från dagvattenbrunnen rinner sedan ut i och förorenar ditt närmsta vattendag, sjö eller hav.

Välj en tvätthall istället

När du tvättar bilen på gatan följer tungmetaller, bilvårdsmedel och olja med tvättvattnet ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i naturen. Tvätta istället bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall, där finns det reningsanläggningar för avloppsvatten. 

Smarta tips

  • Välj en biltvätt eller gör-det-själv-hall! Tänk på att använda bilvårdsprodukter som är snälla mot miljön!
  • Tvätta bilen när det är varmt ute. Då fungerar tvättmedlen bättre.
  • Vaxa gärna bilen. Vaxet gör att smutsen inte fastnar lika lätt och du behöver inte tvätta så ofta.
  • Om du tvättar bilen hemma någon enstaka gång, välj då en gräsmatta eller grusad yta som ligger långt bort från dagvattenbrunnar.

Svenskt Vatten

På Svenskt Vattens webbsida finns massor av fakta och tips vad du kan göra i vardagen för att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Här hittar du också en vattenskola, experiment och mycket annat.

Svenskt Vattens webbsida

Nyttig information på karlstad.se

Tvätta inte bilen hemma på gatan

Riktlinjer för fordonstvätt i Värmland

Vill du veta mer om vattnet i Karlstad?

Kontakta Jan Wilhelmsson, VA-enheten på mejl jan.wilhelmsson@karlstad.se, telefonnummer 054-540 68 12 eller, Carolin Rådberg, VA-enheten på mejl carolin.radberg@karlstad.se, telefonnummer 054-540 68 13.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den