Kommunalt - Vårdboende och trygghetsboende - Väse

Granberga, Väse

  • Granbergas vårdboende

Granberga ligger i Väse, 25 km öster om Karlstad. Här finns två avdelningar för personer med demenssjukdom och en avdelning för äldre och långtidssjuka. Här arbetar vi aktivt för att du ska få ett så tryggt och trivsamt boende som möjligt. Verksamheten bedrivs av Karlstads kommun.

Jämför med andra

Mer om oss

MÅL OCH INRIKTNING
Granbergas vårdboende är anpassad för dementa och äldre med ålderdomssvikt. 

Vi gör vi det möjligt för dig att behålla så mycket som möjligt av din tidigare livsstil. Morgonpigg eller kvällspigg– det är dina vanor och behov som styr. Är du intresserad av t.ex. promenader ute, konst eller musik så fångar vi upp det.

BOENDEMILJÖ
Vårdboendet ligger i det lantliga Väse ca 25 km öster om Karlstad och består av tre avdelningar. På nedre plan finns avdelningen Rönnen med 9 lägenheter. På överplan ligger avdelningen Eken med 7 lägenheter och avdelningen Linden med 9 lägenheter. Rönnen och Eken är renodlade demensboenden. Linden är anpassad till äldre personer med ålderdomssvikt eller kognitiv svikt.

Granberga har en fin trädgård med planteringar och trädgårdsmöbler, vattenfontän med porlande vatten på sommaren. Man kan promenera i trädgården fritt innanför staketet. Där kan man sitta ner och se på djur och natur. Granberga har en dagis och skola som granne och många av de boende finner nöje att titta på när barnen leker.

På entréplan har vi ett allrum med mycket fönster och öppen planlösning. Där har vi en hel del aktiviteter. T.ex. Boule, musikunderhållning av olika slag, caféverksamhet etc.

MAT/ MÅLTIDER
Maten kommer i kantiner från Gunnerns kök. Huvudmåltiderna är frukost, lunch och middag. Mellan varje måltid erbjuds fikastunder med tilltugg. Senare på kvällen serveras kvällsmat och blir man hungrig på natten så kan man alltid få nattmacka eller enklare mat av personalen. På helgerna hålls finare måltider där de boende har möjlighet att klä upp sig och vi köper in finare mat ex. smörgåstårta från närliggande affärer.

PERSONALENS KOMPETENS OCH BEMANNING
Varje avdelning har utbildad omvårdnadspersonal. Granberga är bemannad dygnet runt. På varje avdelning arbetar alltid minst två personal både dagtid och kvällstid. På natten har vi två nattpersonal som roterar i hela huset. Vi använder oss av trygghetslarm som gör att varje person får hjälp omgående. Tillgång till sjuksköterska finns dygnet runt och sjukgymnast och arbetsterapeut vid behov. En dag i veckan samt vid akuta behov finns läkare på plats.

Varje boende har en egen kontaktperson som är en av de ordinarie personalen. Hon/han skall måna om den boende och ansvarar för dennes välmående. Om kontaktpersonen är ledig en längre period träder vise kontaktperson in. Men i huvudsak kan anhörig alltid vända sig till all ordinarie personal med sina frågor.

INFLYTANDE
När du flyttar hit har vi ett välkomstsamtal där vi informerar oss om vilka behov och önskemål du har. Sedan upprätta vi tillsammans en genomförandeplan som beskriver vad du behöver hjälp med, hur och när du vill ha hjälpen.

ANHÖRIGA/ NÄRSTÅENDE
Vi på Granberga är mycket måna om att ha goda relationer och god kontakt med anhöriga och/eller närstående. Vi är medvetna om att anhöriga/närstående också skall känna trygghet över att vi tar hand om deras nära och kära på ett bra sätt. Anhörig kan alltid vända sig till personalen på avdelningen, sjuksköterskan eller enhetschefen med sina frågor. 

ÖVRIGT
Frisör och fotvård finns i närheten och kan även komma till boendet vid behov.

Aktiviteter

På Granberga försöker vi tillmötesgå med de aktiviteter som varje boende har önskemål om. Du som vill har givetvis möjlighet att komma ut i friska luften varje dag. Under sommaren nyttjar vi vår utemiljö för aktiviteter och måltider. Vi har en aktivitetsombud som planerar för gemensamma aktiviteter. Vi har också en hel del personal som har stort intresse för djur (Väse ligger lantligt). Ibland har personalen tagit med sin egen hund till arbetsplatsen, något som varit uppskattat av de boende.

I samarbete med aktivitetssamordnarna så ordnas större tillställningar. Ett större café med underhållning. "Det stora kaffekalaset" då det bjuds på ett riktigt gammeldags kaffekalas med finporslin och kaffekannor. Tillsammans med pensionärerna bakar vi kakor och bullar och tårtor.

V lägger stor vikt på det dagliga som att läsa dagstidning tillsammans, "Spabehandling" med händer och fötter, bevara traditioner och markera vardag och helg, sätter frö, bakar, löser korsord, ordspråk, spelar spel etc. En gång i veckan kommer några musiker och bjuder på musik och allsång. Svenska kyrkan har kaffestund på husen.

Praktisk information

  • Entrédörren är öppen 08.00-18.00. Övriga tider hänvisas till ringklocka som finns vid entrén.
  • Vid eventuell brand låses alla dörrar upp automatiskt. Automatlarm går till SOS.
  • Personal ska alltid kontaktas om någon boende vill följa med ut.
  • Alla våra eluttag är jordade. Om kontakter i armatur behöver bytas för att passa i våra eluttag måste arbetet utföras av fackman.
  • Internt trygghetslarm finns. Det fungerar även som nyckel till bland annat lägenhetsdörren.
  • Om intresse finns att flytta till Granberga ber vi er att ta kontakt med biståndskontoret i kommunen. Alla våra lägenhetsplatser går genom biståndsbeslut.

KONTAKT

Enhetschef    054-540 59 93                     

Eken  054-540 59 94

Rönnen  054-540 59 95

Linden  054-540 59 96

Organisationsform
Kommunalt
Typ av service
Vårdboende och trygghetsboende
Belägen i
Väse