Kommunalt - Vårdboende och trygghetsboende - Vålberg

Brattska, Vålberg

  • Brattska Gården

Brattska gården ligger i Vålberg och består av fem avdelningar. Vårdboendet riktar sig till personer med demenssjukdom samt äldre personer och långtidssjuka. Här arbetar vi aktivt för att du ska få ett så tryggt och trivsamt boende som möjligt. Verksamheten bedrivs av Karlstads kommun.

Jämför med andra

Mer om oss

MÅL OCH INRIKTNING
Brattska gården erbjuder en attraktiv atmosfär som redan i entrén förmedlar en känsla av professionalitet, ordning och reda, med en känsla av ett ”välkomnande”. Detta ”välkomnande” går som en röd tråd från det att ni gör ert första besök till dess att inflyttning sker. När ni väl har flyttat in och installerat er, så kommer vår personal att se till så att ni trivs och har det bra. Detta innebär att tillgodose och respektera era individuella behov utifrån er livsvärld och att få fortsätta ”vara den man är”. I denna strävan finns ett stort engagemang hos all personal att visa allt som erbjuds för att få mening i tillvaron på Brattska gården.

BOENDEMILJÖ
Brattska gårdens vårdboende  består av fem avdelningar, Pilen, Almen, Syrenen, Linden och Kastanjen. Totalt finns 42 platser för personer med demenssjukdom och 6 platser för äldre och långtidssjuka.

Alla lägenheter ligger i markplan och varje avdelning har en egen innegård med planteringar och trädgårdsmöbler. Det finns även en stor trädgård som inbjuder till sköna avkopplande stunder, där man kan ta en kopp kaffe eller ströva lite bland planteringarna.

Det finns ett relaxrum med badkar, ett flertal gemensamma utrymmen som kan användas för både stora och små aktiviteter. Vi har ett cafe som är en central samlingsplats.

MAT/ MÅLTIDER
Lunch och kvällsmat tillagas av Vålbergsskolans kök och levereras i varma matskåp till Brattska gården. Frukost, kaffe och mellanmål ordnar personalen utifrån kundens önskemål.

PERSONALENS KOMPETENS OCH BEMANNING
Brattska gården har utbildad omvårdnadspersonal. Tillgång till sjuksköterskekontakt finns dygnet runt och sjukgymnast och arbetsterapeut vid behov. Läkare finns att tillgå vid akuta behov och även stående veckobesök/kontakt som förmedlas via sjuksköterska.

INFLYTANDE
När du flyttar hit bjuder vi in till ett välkomstsamtal där vi informerar om Brattska gården. Där kan du framföra vilka behov och önskemål du har och hur du vill ha det när du bor hos oss. Sedan upprätta vi tillsammans en genomförandeplan som beskriver vad du behöver hjälp med, hur och när du vill ha dessa insatser.

ANHÖRIGA/ NÄRSTÅENDE
Dina anhöriga och närstående är alltid välkomna. Vi vill att du skall ha en meningsfull tid på Brattska gården och då är det viktigt med ett bra samarbete och god kontakt med dina anhöriga.

ÖVRIGT
Frisör och fotvård kommer till boendet vid behov. 

Aktiviteter

Vi ordnar många meningsfulla stunder för de boende, både individuellt och i grupp.

På Brattska gården lägger vi stor vikt på det dagliga och vardagliga. Vårt cafe "Sjöqvisten" är en central samlingspunkt där det ofta doftar nybakat. Vi har lite olika inredda miljöer i vårt hus där kunderna kan se på tv tillsammans, sticka/virka, läsa, sjunga, sitta vid öppna brasan eller spela spel. I samarbete med aktivitetssamordnarna så ordnas större tillställningar. T. ex. ett större café med underhållning någon gång i månaden. Vi tycker det är viktigt att bevara traditioner och markera vardag och helg.

Under sommaren ordnar vi med grillning i stora trädgården. En gång i veckan så kommer några musiker och bjuder på musik och allsång. Svenska kyrkan har kaffestund i husen.

Är man intresserad av mer individuella aktiviteter erbjuder Brattska exempelvis ett skönt bad i vårt inbjudande ”relaxrum” eller handmassage eller fotbad som utförs av personalen. Detta är mycket uppskattat av de boende.

Praktisk information

Entrédörren är låst dygnet runt. Vid behov lämnas nyckelbricka ut till behöriga. Övriga besökare hänvisas att ringa på porttelefonen vid entrédörren.

Vid eventuell brand låses alla dörrar upp automatiskt. Automatlarm går till SOS.

Personal ska alltid kontaktas om någon boende vill följa med dig ut.

Alla våra eluttag är jordade. Om kontakter i armatur behöver bytas för att passa i våra eluttag måste arbetet utföras av fackman.

Internt trygghetslarm finns.

Vid akuta fel i lägenheten, eller önskemål om förändring, anmäler du det till avdelningens personal som sedan vidarebefordrar detta till enhetschef. 

 

KONTAKT

Enhetschef 054-540 59 81     

Pilen  054-540 59 80

Almen 054-540 59 82

Syrenen 054-540 59 83

Linden 054-540 59 84

Kastanjen 054-540 59 85

 

Organisationsform
Kommunalt
Typ av service
Vårdboende och trygghetsboende
Belägen i
Vålberg