Yrkeshögskolan i Karlstad

Automationsingenjör inriktning processteknik, 2 år

Önskar du ett tekniskt inriktat arbete där utvecklingen snabbt går framåt? Då ska du läsa till automationsingenjör! Utbildningen ger dig kunskaper i att med hjälp av modern teknik och automation kunna förbättra och utveckla industrin.

Utbildningen

Automation är en central och betydande del i alla industrier och som automationsingenjör ser du bland annat till att processer och maskiner fungerar, utvecklas och förbättras. Yrket kräver förståelse inom många olika områden, därför ligger utbildningen i gränslandet mellan maskin-, el- och datateknik samtidigt som den ger processkunskap inom området massa- och papperstillverkning.

Under utbildningen får du kunskaper inom olika system och programvaror och du lär dig allt från programmering och uppbyggnad av systemen till driftsättning och att trimma och optimera regulatorer. Du får även kunskaper i att driva och arbeta i projekt och du lär dig grunderna i robotteknik.

För att du ska lära dig yrket så bra som möjligt varvas teori och praktik, du får bland annat utöva programmering och reglerteknik på miniprocesstationer. Cirka 20 veckor av utbildningen sker ute på företag, på så kallad LIA (Lärande i arbete). Under dessa veckor får du prova på yrket samtidigt som du knyter värdefulla kontakter för framtiden.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet och utbildningen har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen. Ledningsgruppen är med och utformar utbildningen.

Företag i ledningsgruppen

De företag som har representanter i ledningsgruppen är: Emerson, Valmet, AFRY, Karlstads Universitet, Sweco, Stora Enso Skoghalls Bruk, Goodtech Solutions AB och BillerudKorsnäs, Norconsult.

Jobb och framtid

Automation är en framtidsbransch av stor betydelse för bland annat konkurrenskraften och för de stora frågorna runt resursanvändning, energi och miljö. Då automation är en växande del inom främst industrin finns det också ett stort behov av automationsingenjörer, vilket ger dig stora möjligheter till jobb efter examen. Du kan till exempel jobba som automationsingenjör, automationstekniker och processingenjör. 

Praktisk information

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart sker hösten 2022.

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i någon av följande kurser eller ha motsvarande kunskaper: Fysik 1a/Fysik A, Mekatronik 1 och Ellära 1/Ellära A.

Ansökan

  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg (vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar). Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen.
  • Ansökan öppnar den 21 februari 2023

Antal platser

Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.

Urval

Urvalet görs på en sammanvägning av betygen i följande (eller motsvarande kurser): Engelska 5, Svenska 1, Matematik 1, Matematik 2, Mekatronik 1, Ellära A och Fysik 1a samt relevant eftergymnasial utbildning med godkända betyg inom el eller automation.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Ammar Mortada, Utbildningsledare
Telefon:054-540 14 21
E-post: ammar.mortada.kaittas@karlstad.se

 

Uppdaterad den