Yrkeshögskolan i Karlstad

Diagnostekniker inom motorbranschen, 2 år

Två studenter som samarbetar vid en bil

Vill du arbeta med fordonsteknik? Då ska du läsa till diagnostekniker, en utbildning som ger dig en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom fordon och bilelektronik. 

Utbildningen

Sedan 2022 inkluderar utbildningen grundläggande fordonsteknik som innebär att förkunskapskraven på tidigare fordonsutbildning tas bort.

Under utbildningen får du verktyg för att både möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen samtidigt som du lär dig hur du på bästa sätt vårdar kundrelationer. Genom teoretisk och praktisk undervisning får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen samt utveckla dina datorkunskaper.

Under 18 veckor är du som student ute på Lärande i arbete (LIA), som genomförs ute på företag inom branschen.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet och utbildningen har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen. Ledningsgruppen är med och utformar utbildningen.

Företag i ledningsgruppen

De företag som har representanter i ledningsgruppen är: Lecab Bil AB Personbil, Helmia, Svema Bil, Wafab Bil, Värmlandsmotor, Lecab lastbil, Autowåx, Swecon

Jobb och framtid

Diagnosteknikerutbildningen är en kvalificerad högteknologisk utbildning som ger dig goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Efter examen kan du till exempel arbeta som diagnostekniker, servicerådgivare, tekniker eller kundmottagare, yrken som arbetsmarknaden är i stort behov av. Du blir även behörig att arbeta med AC.

Praktisk information

Studiefart

Utbildningen ges på 100 %, heltid.

Utbildningsstart

Utbildningen startar den 16 januari 2023. 

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper (från och med 2021): Svenska 1/Svenska som andraspråk 1Matematik 1 och Engelska 5.

Antal platser

Vi tar emot max 18 studerande på utbildningen.

Ansökan

  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg, helst i pdf-format. Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel GymnasieexamenVi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar.

Ansökan till diagnostekniker inom motorbranschen har öppet för sen ansökan.  Vi antar nya ansökningar i mån av plats.

Urval

Urvalet till utbildningen sker genom antagningsprov.
Antagningsbeskeden skickas ut i slutet på november.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN. Om du är mitt i arbetslivet så har du även möjlighet att ansöka om omställningsstudiestöd utifrån de kriterier som finns. 

Här kan du läsa mer om omställningsstudiestöd hos CSN

Kontaktperson

Magnus Dieserud, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 15 01
E-post: magnus.dieserud@karlstad.se

Uppdaterad den