Yrkeshögskolan i Karlstad

Diagnostekniker inom motorbranschen, 2 år

Vill du arbeta med fordonsteknik? Då ska du läsa till Diagnostekniker, en utbildning som ger dig en snabb och säker väg till kvalificerade jobb inom fordon och bilelektronik. 

Om utbildningen

Bilservice handlar om att se bil och kund som en helhet, därför ger utbildningen dig arbetsverktyg för att både möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen samtidigt som du får lära dig att vårda kundrelationer. Genom teoretisk och praktisk undervisning får du lära dig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen och du får öva upp dina datorkunskaper.

Under 20 veckor är du som student ute på Lärande i arbete (LIA), som genomförs ute på företag inom branschen.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Under 2021 gör vi om utbildningen och inkluderar grundläggande fordonsteknik. Det innebär att utbildningen från och med 2022 kommer att bli 2 årig och förkunskapskraven på tidigare fordonsutbildning tas bort.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet och utbildningen har en ledningsgrupp med representanter från olika företag runt om i branschen. Ledningsgruppen är med och utformar utbildningen.

Företag i ledningsgruppen

De företag som har representanter i ledningsgruppen är: Lecab Bil AB Personbil, Helmia, Svema Bil, Wafab Bil, Värmlandsmotor, Lecab lastbil, Autowåx, Swecon

Efter utbildningen

Diagnosteknikerutbildningen är en kvalificerad högteknologisk utbildning som ger dig goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Efter examen kan du till exempel arbeta som diagnostekniker, servicerådgivare, tekniker eller kundmottagare, yrken som arbetsmarknaden är i stort behov av.

Praktisk information

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart är i januari 2022. 

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i följande kurser eller ha motsvarande kunskaper (från och med 2021): Svenska 1/Svenska som andraspråk 1Matematik 1 och Engelska 5.

Antal platser

Vi tar emot max 18 studerande på utbildningen.

Ansökan

  • Ansökan för intag januari 2023 kommer öppna i slutet på augusti 2022.
  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg (vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar). Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen.

Urval

Urvalet till utbildningen sker genom antagningsprov.
Antagningsbeskeden skickas ut i slutet på november.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Magnus Dieserud, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 15 01
E-post: magnus.dieserud@karlstad.se

Uppdaterad den