Yrkeshögskolan i Karlstad

Processtekniker, 2 år

Vill du vara med och fortsätta den spännande utvecklingen av den moderna processindustrin? Då ska du läsa till processtekniker! Processindustrin är en högteknologisk bransch med stort behov av rätt kunskaper. 

Om utbildningen

Utbildningen inriktas mot skogsindustrin, framför allt massa- och papperstillverkning och ger dig viktiga kunskaper inför ett kommande arbete inom processteknisk verksamhet. Du lär dig bland annat automationsteknik, service/underhåll, kommunikation och apparatteknik med värme- och strömningslära. Under utbildningen kommer du att ha tillgång till ett unikt processtekniskt center där du själv kommer få framställa pappersmassa och tillverka papper i en skalenlig modell av en pappersmaskin.

Branschen arbetar ständigt för att bidra till en hållbar utveckling, därför är miljö och hållbarhet viktiga delar av utbildningen.

I utbildningen varvas teori med praktik, och under 20 veckor är du som student ute på Lärande i arbete (LIA), som genomförs ute på företag inom branschen.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Samarbete med arbetslivet

Värmland har ett gigantiskt nätverk av företag med inriktning mot skogs- och processteknik, här finns både producerande enheter, världsledande maskinleverantörer, forskningsanläggningar och ingenjörskompetens som slår det mesta i den här branschen. Flera av dessa företag finns representerade i utbildningens ledningsgrupp som är med och utformar utbildningen.

Företag i ledningsgruppen

De företag som har representanter i ledningsgruppen är: Stora Enso Skoghalls Bruk, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Karlstads Energi, Valmet, Nordic Paper Säffle, AFRY samt Paper Province.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du bland annat jobba som processtekniker, processoperatör eller på ett processlaboratorium. Branschen är i ständig utveckling och i behov av rätt kompetenser, därför är möjligheten till arbete efter examen stor.

Nedan kan du läsa mer om utbildningen och om processindustrin i de studerandes egen tidning Processnytt.

Processnytt 20 19 Processnytt 20 18
 Klass YhPR20
Examen 2022
Klass YhPR19
Examen 2021
Klass YhPR18
Examen 2020
Klass YhPR17
Examen 2019

Praktisk information

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart är den 30 augusti 2021.
Upprop klockan 09.00 på Karlstads Teknikcenter, Processtekniskt center, Axel Johnsons Väg 4.

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/matematik B eller ha motsvarande kunskaper.

Antal platser

Vi tar emot max 18 studerande på utbildningen.

Ansökan

  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg (vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar). Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen.

 Ansökan stängd. Öppnar igen i slutet på februari 2022.

Urval

Följande kurser (eller motsvarande) ger poäng i urvalsprocessen: Matematik 1, Matematik 2, Fysik 1a och Kemi 1, Naturkunskap 1 och Naturkunskap 2.

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Charlotte Hjort, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 17 07
E-post: charlotte.hjort@karlstad.se

Uppdaterad den