Yrkeshögskolan i Karlstad

Plant Design - Anläggningskonstruktör 3D, 2 år

Vill du arbeta med smart industri? Då ska du välja yrkeshögskoleutbildningen Plant Design - Anläggningskonstruktör 3D. Under utbildningen får du lära dig att designa, rita, göra beräkningar, projektera anläggningar och mycket mer.

Utbildningen erbjuder hybridundervisning, vilket innebär att lektionerna genomförs i klassrum på Karlstads teknikcenter samtidigt som det även går att delta via distans. Du kan alltså välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. 

Utbildningen

Utbildningen Plant Design - Anläggningskonstruktör 3D är inriktad mot tekniken att med kraftfulla 2D- och 3D-program bygga modeller av stora kompletta anläggningar som till exempel pappersbruk. I programmen får du lära dig att hantera tankar, pumpar, rör och all annan kringutrustning för att generera ritningar.

Som konstruktör ska du känna till en produkts hela livscykel, från idé till återvinning. Utbildningen ger dig därför en bred kompetens som spänner över många olika ämnesområden och ger dig kunskaper om olika produktionsmetoder för att skapa optimala produkter. Du får bland annat kunskaper om beräkningar inom mekanik, produktions- och energiteknik, automatisering, ekonomi och miljö och hållbarhet. Mycket av konstruktörens arbete går ut på att informera och förklara en process, därför får du även fördjupade kunskaper i kommunikation och engelska.

I utbildningen varvas teori med praktik, och under 20 veckor är du som student ute på Lärande i arbete (LIA), som genomförs ute på företag inom branschen.

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Hybridundervisning

Utbildningen erbjuder hybridundervisning, vilket innebär att lektionerna genomförs i klassrum på Karlstads teknikcenter samtidigt som det även går att delta via distans. Du kan alltså välja om du vill vara på plats hos oss eller delta aktivt på distans. Vid vissa moment, till exempel tentamen/prov eller obligatoriska praktiska moment, måste dock samtliga deltagare vara på plats på skolan.

Cirka 20 veckor av utbildningen sker på plats på ett företag, på så kallad LIA (Lärande i arbete). Under dessa veckor får du prova på yrket samtidigt som du knyter värdefulla kontakter för framtiden.

Samarbete med arbetslivet

För att säkerställa kvaliteten på utbildningen har utbildningen en ledningsgrupp som består av representanter från företag inom branschen. De stöttar utbildningen med bland annat kompentens, utrustning och LIA-platser.

Företag i ledningsgruppen

Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Valmet, StoraEnso, Sweco, Cowi, Afry, Rejlers och BillerudKorsnäs. 

Jobb och framtid

Efter examen kan du arbeta som anläggningskonstruktör, vilket är ett yrke med mycket goda möjligheter till spännande arbeten – behovet av anläggningskonstruktörer är stort både i närregionen och på den internationella marknaden. Som anläggningskonstruktör arbetar man till exempel på företag som är leverantörer av maskiner eller på konsultföretag som anlitas i olika projekt inom industrin.

Praktisk information

Utbildningsstart

Nästa utbildningsstart sker hösten 2022.

Behörighet

  • För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Här kan du läsa mer om behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.
  • Förutom den grundläggande behörigheten måste du ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/Matematik B eller motsvarande kunskaper.

Ansökan

  • Vi använder yh-antagning.se för våra ansökningar. Du behöver därför skapa ett konto på yh-antagning.se för att kunna logga in och registrera din ansökan.
  • I ansökan ska du ladda upp dina betyg och eventuella inskannade intyg (vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat och vi godkänner inte skärmdumpar). Namnge filerna så det tydligt framgår vilken typ av dokument det är, till exempel Gymnasieexamen. 
  • Ansökan för nästa utbildningsstart öppnar i slutet på februari 2023.

Antal platser

Vi har 18 platser på utbildningen.

Urval

Följande kurser (eller motsvarande) ger poäng i urvalsprocessen: Matematik 1, Matematik 2, Fysik 1, Engelska 5 och Svenska 1. 

Studiemedel

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Olle Nygren, Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 16 03
E-post: olof.nygren@karlstad.se

 

Uppdaterad den