Corona
Februari

Coronainformation - för din trygghet

Senast uppdaterad 25 augusti 2021

Även om många nu är vaccinerade behöver vi tillsammans fortsätta att visa omtanke om varandra. Samhället börjar så smått att öppna upp igen och nu är vi många som ska till skolan och jobbet. Det innebär att vi också är fler som rör oss i kollektivtrafiken. Det finns idag inte några krav på kollektivtrafiken att glesa ut, men vi fortsätter att jobba hårt för att det ska kännas tryggt att resa med oss i våra bussar.

Vi följer läget på våra turer och utvecklingen i samhället och anpassar oss så gott vi kan efter detta. All våra bussar är ute och rullar under peaktid (tiden då många reser), för att stärka upp de linjer där vi vet att det finns många resenärer. Vi hoppas att du vill hjälpa oss och tillsammans med oss skapa en trygg resa. Som resenär kan du visa omtanke och hänsyn genom att inte bidra till trängsel och att lämna plats åt de som inte kan resa på annat sätt eller under en annan tid.

Våra viktigaste råd, som också gäller dig som är vaccinerad är:

  • Res inte om du har symtom.
  • Undvik att resa under peaktider. På vardagar klockan 07.00-08.30 och 15.00-17.00 är det många som reser i kollektivtrafiken och då är det också risk för trängsel.
  • Gå eller cykla gärna om det är möjligt.
  • Försök att hålla avstånd till andra resenärer, på bussen och på hållplatsen. Tänk även på detta när du går på och av.

Tack för din hjälp!

Läs mer om vad som gäller vid resor i kollektivtrafiken på
Folkhälsomyndighetens webbplats här:

Aktuellt

Vi håller igång kollektivtrafiken för dig som behöver resa.
Men vi alla måste fortsätta hjälpas åt att hålla avstånd för att undvika att trängsel uppstår.

Undvik att resa i rusningstrafik
Om det är möjligt, försök att undvik att resa med kollektivtrafiken under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: vardagar klockan 07.00-08.30 och 15.00-17.00. Välj att gå eller cykla om det är möjligt.

Köp din biljett i förväg. 
Framdörrarna är fortsatt stänga, vilket innebär att du ska ha köpt din biljett i förväg då köp framme hos föraren ej är möjligt. Åker du med biljett som du köpt i appen ska biljetten vara aktivierad när du kliver ombord. 
På några bussar har skyddsglas monterats in för test. Öppnar föraren framdörren kan påstigning ske där.

Råd om munskydd slutade gälla 30 juni 2021.
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om munskydd i samband med resor i kollektivtrafiken på tider då många människor vanligtvis reser gäller inte längre. Givetvis är det fritt fram att även fortsättningsvis bära munskydd om det gör att du känner dig tryggare när du reser med oss.

Åtgärder i busstrafiken

  • Alla städrutiner har setts över för att så långt som möjligt skapa en smittfri miljö för förare och resenärer. Samtliga dörrar öppnas och vädras under tiden bussen står stilla vid ändhållplats.
  • Vi följer resandet dagligen för att se om det är mycket resande och därmed trängsel på någon eller några turer. Vi sätter in extra fordon där vi anser det behövs och vi har tillgängliga fordon.
  • Vi håller regelbundna möten med entreprenörerna för att snabbt kunna åtgärda frågor som dyker upp.