Färdtjänst

Färdtjänst

Färdtjänst

Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för personer med funktionshinder. Nedan finner du svar på hur du ansöker och andra vanliga frågor om färdtjänst i Karlstads kommun. Se vår sida om Riksfärdtjänst om du behöver göra längre resor.  

Broschyr färdtjänst

Broschyr färdtjänst lättläst

Broschyr färdtjänst stor text

Vad är färdtjänst?

Färdtjänsten är ett komplement till kollektivtrafiken för personer med funktionshinder. Resorna i färdtjänsten samplaneras och du samåker med andra. Detta kan innebära en del omvägar och ändrade restider. Omvägstiden kan vara cirka 45 minuter plus restider. Resorna utförs med personbilar och specialfordon, det vill säga "minibussar". Denna transportform bygger på Lagen om färdtjänst (1997:736)

Vem får färdtjänst?

De som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig eller åka buss på egen hand kan beviljas färdtjänst. Funktionsnedsättningen ska vara bestående i minst 3 månader. Rätten till färdtjänst bedöms av utredningssekreterare på Karlstadsbuss.

Ansökningsblankett färdtjänst

Här kan du fylla i och skicka in en ansökningsblankett direkt via vår hemsida eller ladda ner en blankett för att fylla i och skicka in.

Klicka här för att ansöka om färdtjänst

Klicka här för att skriva ut en ansökningsblankett om färdtjänst

Klicka här för att skriva ut en blankett för läkarutlåtande

Var får jag resa?

Som färdtjänstberättigad får du resa inom hela Karlstads kommun samt tre mil utanför kommungränsen, se karta nedan. Resan måste alltid börja och sluta i Karlstads kommun. För längre resor måste du ansöka om riksfärdtjänst.


Klicka på kartan för en större version (öppnas i nytt fönster).

När och hur ofta får jag resa?

Du får åka ett obegränsat antal resor och alla tider på dygnet under den period ditt färdtjänsttillstånd är giltigt.

Bagage?

Du får ta med max 2 väskor eller kassar per person.

Vad kostar det?

Du betalar en egenavgift enligt färdtjänstpris.
Du kan betala på tre olika sätt:
Med pengar eller kontokort när du sätter dig i bilen, eller i förväg på Swedbank då dras pengarna automatiskt när du åker.

Färdtjänstpris

Vem får följa med mig under resan?

Som färdtjänstberättigad har du rätt att ta med en medresenär som betalar samma taxa som du. Medresenär får ej medföra hjälpmedel. 

Om du behöver mer hjälp under resan kan du beviljas ledsagare. Ledsagaren följer med kostnadsfritt och måste stiga på och av vid samma adress som dig som är färdtjänstberättigad. Den som ska vara ledsagare måste kunna ge dig den hjälp du behöver och får därför inte själv vara färdtjänstberättigad. Du måste själv anskaffa en ledsagare.

Ansökan om ledsagare

Hur beställer jag resan?

När du har beviljats färdtjänst kan du beställa resor hos beställningscentralen - Samres på telefon 054-21 77 00, via vår app eller webbsida alfaonline.se. Klicka här för mer information.
Du kan boka din resa tidigast 2 veckor innan avresa.

Vart vänder jag mig med mina synpunkter?

Samres har en kundtjänstavdelning som ständigt arbetar med att höja resenärernas upplevelse av de genomförda resorna. Vi uppskattar därför att höra ifrån dig om Du har några synpunkter eller klagomål på Din resa.
Du kan ringa på telefon: 016-54 25 666 eller
maila till kundtjanst.karlstad@samres.se

Hur länge gäller färdtjänsttillståndet?

Tillstånd till färdtjänst beviljas för viss tid eller tillsvidare efter individuell prövning och kan återkallas. Karlstadsbuss skickar ut en påminnelse cirka 6 veckor innan färdtjänstbeslutet går ut. Om du byter hjälpmedel eller om något annat händer som kan påverka färdtjänsten kontakta utredningssekreterare på Karlstadsbuss.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den