Testa framtidens kollektivtrafik

Så reser du med Karlstadsbuss Nära

Karlstadsbuss Nära Fordon

Fram till sommaren 2022 testar vi framtidens kollektivtrafik på Sommarro, Kvarnberget och Marieberg. En ny form av busstrafik som du enkelt bokar via en app, som körs med ett mindre fordon och vars rutt anpassas efter när och vart du vill resa. Karlstads kommuns vägarbeten på Sommarro gör att linje 13 inte länge tar sig fram i området. För att hitta en bra lösning för dig som under denna period blir utan buss kommer pilottestet Karlstadsbuss Nära att flytta in. 

Vi har även fått möjligheten att testa trafiken på ett lite större område än Sommarro och därför kan du även resa med Karlstadsbuss Nära från, till och inom Marieberg och Kvarnberget. Trafiken på linje 3 och linje 12 kommer inte att påverkas av vägarbetena på Sommarro utan körs som vanligt. Välkommen att upptäcka en ny miljösmart trafik med flexibilitet i fokus. Nedan finns allt du behöver veta inför in första resa.

Ladda ner appen

Vi rekommenderar Nära-appen för bästa service och upplevelse. Börja med att ladda ner den till din Iphone- eller Androidtelefon här >> eller scanna qr-koden nedan.

För dig som inte kan eller vill använda appen:

  • Boka via dator/webben här >>
  • Ring in din bokning på telefon 054-21 11 80

Registrera dig

Registrera dig direkt i Karlstadsbuss Nära-appen med namn, e-post och mobilnummer. Ingen registrering av bankkort görs.

Vart och när kan du resa?

Med Karlstadsbuss Nära kan du resa från och till hållplatserna på kartan. Trafiken utgår både från befintliga hållplatser (markerade med ring runt symbolen) och från virituella hållplatser (speciellt framtagna för Karlstadsbuss Nära). Du kan ange två Nära-stopp som favoriter för snabbare sökning nästa gång.
Vi rekommenderar att byta buss till ordinarie linjetrafik från hållplats Centralsjukhuset huvudentrén. 

 

 

Följande datum och tider kan du resa:

  • Måndag - torsdag 05.20-23.30
  • Fredag  05.20-02.30
  • Lördag  05.30-02.30
  • Söndag 05.30-23.30

Du kan boka resor upp till 30 dagar i förväg och du kan göra flera bokningar åt gången. I mån av plats går det att spontanboka en resa ända fram till avgång.

Sök och boka din resa

Ange adressen du vill resa från och platsen du vill resa till. Ange även när du vill resa samt hur många personer som bokningen gäller. Har du rullstol, rollator eller barnvagn väljer du alternativet "passagerare med rullstol" i bokningen. Klicka på sök.

Välj sedan önskad avgångstid och klicka boka.

När din resa bekräftats får du information om var vi hämtar dig och vid vilken tid. 

Gå gärna ut i god tid till ditt valda Nära-stopp och vänta på Nära-bussen. Du visar din biljett eller blippar ditt kort vid föraren, precis som på de vanliga bussarna. 

Betygsätt gärna din resa (frivilligt)

Efter att du genomfört din resa vill vi gärna veta vad du tyckte. Detta hjälper oss att utveckla och förbättra tjänsten.

Så här fungerar en bytesresa

Byten till och från Karlstadsbuss ordinarie busslinjer sker smidigast vid en bytespunkt där turtätheten är hög. När du byter från vanlig buss till Nära är det smart att boka Nära-anslutningen ca 5 min efter beräknad ankomst till bytespunkten.

Avboka eller ändra din bokning

Om du får förhinder och vill avboka eller ändra tid så kan du enkelt göra det direkt i appen. Onödiga körningar gör att andra resenärer får vänta i onödan. Om du vid upprepade tillfällen struntar i detta och inte dyker upp, kan du komma att stängas av från tjänsten.

Giltiga biljetter

Du kan inte köpa biljett i Nära-appen. Du behöver alltså lösa en biljett (enkelbiljett eller periodbiljett) på samma sätt som du gör med Karlstadsbuss ordinarie busstrafik. Läs mer här >>

Varför två appar?

Att kombinera båda våra reseplanerare i samma app skulle innebära ett stort tekniskt projekt. Vid en eventuell framtida större satsning på Nära-trafik kommer de tekniska systemen att integreras.

Se filmen från lanseringen av Karlstadsbuss Nära

Uppdaterad den