Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

”Nu kan fler utbilda sig till diagnostekniker”

Elev mixar drinkar bakom en bardisk.

Erika Reinfors var 29 år gammal och arbetade i Filipstad när hon valde att söka utbildningen som diagnostekniker inom motorbranschen. En möjlighet som öppnade sig när utbildningen gjordes om och inkluderade grundläggande fordonsteknik.

– Jag har alltid velat jobba med fordon, så när utbildningen gjordes om behövdes inte längre någon grundläggande fordonsutbildning från gymnasiet. Det var perfekt för mig och gör att så många fler kan utbilda sig till diagnostekniker, säger Erika Reinfors, tidigare student på programmet Diagnostekniker inom motorbranschen.

Utbildningen sker i nära samarbete med arbetslivet och på grund av det stora behovet av diagnostekniker inom motorbranschen har utbildningen gjorts om och ger goda kunskaper för att arbeta med både diagnostik och arbetsledning. Utbildningen leder till arbete som diagnostekniker, servicerådgivare, tekniker eller kundmottagare, yrken som arbetsmarknaden är i stort behov av.

– Det bästa med utbildningen var att vi hela tiden varvade teori och praktik. Det innebär att vi arbetade en hel del i verkstaden och praktiserade det vi nyss har lärt oss. Det kan vara allt från att eftermontera en dragkrok och ta itu med ett problem till att arbeta med kundmottagning och fakturering, säger Erika.

Utbildningen ger de studerande arbetsverktyg för att både möta den snabba elektroniska utvecklingen inom bilbranschen samtidigt som du får lära sig att vårda kundrelationer. Genom teoretisk och praktisk undervisning får de studerande lära sig att förstå och felsöka elektroniska system på bilen.

– Vi får en bredd så att vi kan jobba med både personbilar, lastbilar och skogsmaskiner vilket gör att LIA:n hjälper oss att reda ut vilket typ av fordon man vill arbeta med i framtiden, säger Erika.

Under utbildningen får de studerande vara ute på Lärande i arbete (LIA) under 20 veckor, som genomförs ute på företag inom branschen. Något som ger de studerande erfarenhet och fördjupad kunskap inom branschen.

– Den största utmaningen är att alla bilar ser olika ut beroende på märke och årsmodell, men vilket också är roligt. Äldre bilar är alltid lite klurigare att arbeta med, säger Erika.

Sidan publicerad: 2023-01-16

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?