Internationellt arbete

Europadagen

Klarälven och staden.

Välkommen att fira Europadagen med oss. Den 9 maj firar vi Europadagen för att uppmärksamma EU. Tillsammans med EU skapas det nya möjligheter i vår region.

Fira i Mitt i City med Karlstad och Telšiai

På Europadagen firar vi sammanhållningen i EU och Europa med fotoutställning av gymnasielever från Karlstads kommun och Telšiai i Litauen. Det kommer bjudas på tal, quiz och fika. Gymnasieelever kommer att finnas med under hela skoldagen för att berätta om utställningen.

Plats: Mitt i City - Järnvägsgatan 14, 652 25 Karlstad
Tid: 10:00 –19:00

Dagens talare

Litauens ambassadör i Sverige Giedrius Čekuolis klockan 11:45
Landshövding Georg Andrén klockan 12:15

Fotoutställning

Utställningen av gymnasieeleverna från Telšiai och Karlstad visar upp våra respektive kommuner och lyfter upp ämnen som eleverna tycker är viktiga kopplade till EU. Från Karlstads kommun är det elever från Tingvalla gymnasiets hotell- och turismprogrammet som tagit bilder och som kommer närvara vid utställningen.

Digitalt quiz

Det finns också ett digitalt quiz som du kan delta i var du än befinner dig. Det digitala quizet består av 12 frågor. 

Ett antal vinster kommer att delas ut till slumpmässigt valda personer som svarat rätt på flest frågor. Glöm därför inte att fylla i namn och kontaktuppgifter i slutet quizet om du vill vara med och tävla. De personer som vinner kommer att kontaktas av Kontaktcenter.

Kontakt

Tobias Skönnemark, Europa Direkt
E-post: tobias.skonnemark@karlstad.se

Fakta Europadagen

På Europadagen den 9 maj firas freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. 

Detta var början av det samarbete vi har inom Europa idag. Europadagen firas i städer över hela EU. Unionen har idag 27 medlemsländer. (Källa: http://www.europa.eu)

Mer information hittar du på EU-upplysningens webbplats

Uppdaterad den