Platsvarumärke

Bostäder på vatten

Texter om Karlstad

Här hittar du texter om Karlstad som du fritt kan använd dig av när du ska berätta om vår vackra region.

Sol, vatten och värmländsk gästfrihet – där Sveriges längsta älv möter EU:s största sjö hittar du Karlstadsregionen. Vi vågar påstå att människorna här är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också regionen med den glada solen som symbol. Kopplingen till solen är stark, Karlstad har länge legat i toppskiktet bland städer med flest soltimmar och här levde och verkade servitrisen Eva-Lisa Holtz (1739–1818) – mer känd som Sola i Karlstad.

Numera står hon staty utanför Stadshotellet intill Klarälven och är fortfarande en symbol för invånarnas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Korta fakta om Karlstadsregionen

Invånare: Över 92 000 i Karlstad och 140 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg och flyg till de tre storstäderna.

Grundad: 1584 av Hertig Karl.

 

Näringsliv och spännande arbetsgivare

Karlstad är en populär handelsplats. Och några av Skandinaviens och Europas främsta kluster finns i vår region. Till exempel så är näringslivet världsledande inom papper, massa och förpackning.

Världsledande exportinriktad industri

I vår region är vi bra på att nätverka och i våra kluster samverkar vi mycket inom branscherna ICT (IT & Telekom) och skogsindustrin. Paper Province räknas som Europas främsta kluster. Här finns världsunik kompetens samlad inom skoglig bioekonomi. I regionen finns fler än 250 företag som samarbetar inom branschen. Compare är ett kluster där de flesta största ICT-företagen finns tillsammans med många små specialiserade konsulter. Det är ett av Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation.

Stora arbetsgivare

Karlstad erbjuder spännande och utmanande jobb inom många olika branscher.

Här är några av regionens största arbetsgivare: 

Karlstads kommun, Karlstads universitet, Landstinget i Värmland, Konsum Värmland, Myndigheten för smahällsskydd och beredskap, Valmet, Nobina Sverige, Tieto, Nya Wermlands-Tidningen och Konsumentverket.

Framgångsrik besöksnäring

Besöksnäringen är den bransch i Karlstadsregionen som växer snabbast. Karlstad är en populär destination, särskilt hos norrmän och kinesiska besökare. Med cirka en halv miljon gästnätter årligen ligger vi på en nionde plats i Sverige. Varje vecka ges häftiga konserter på någon av alla våra scener och stora världsartister uppträder i Löfbergs Arena. Karlstad CCC är en toppmodern anläggning, vackert belägen vid Klarälvens strand. Här arrangeras både kongresser, konferenser, utställningar, konserter och teaterföreställningar.

Stark handelsstad

Karlstad är känd för att vara en stark handelsstad med ett brett utbud av shopping. Här finns IKEA och Bergviks köpcentrum med cirka 80 olika butiker. I centrum hittar du många mysiga små butiker blandat med större gallerior. Utforska Mitt i City, Duvanhuset och 15-huset.

 

Vi älskar kunskap

Karlstad är en av landets bästa studentstäder, här är det kul att vara student! Karlstads universitet är ungt och modernt och uppmanar till att tänka fritt, nytt och stort. Med ett växande och nytänkande universitet rankas Karlstad som en av landet bästa studentstäder. I Karlstad läser var tionde invånare vid universitetet. Karlstad är en av Sveriges mysigaste studentstäder om man frågar studenterna själva. En småstad, men med ett utbud som en storstad.

Universitetet har växt sig stort snabbt och har i dag 16 000 studerande och
1 200 anställda. Här finns 80 utbildningsprogram, 700 kurser, 250 forskare och
några av forskningsområdena är: Värdeskapande tjänster, skogsbaserad
bioekonomi, klimat och säkerhet, digitalisering av välfärdstjänster, platsens digitaliserade upplevelser, systemlösningar med solel och IT-säkerhet.
Populära utbildningar är: Civilingenjör, jurist, projektledning, ärare, sjuksköterska, civilekonom, psykolog och socionom.
 

Gött att leva

I Karlstadsregionen finns många typer av boende – vid vattnet, på landet eller i staden. Du kan välja mellan befintliga bostäder eller ett expansivt nybyggande. Var du än väljer att bo har du nära till arbete, bostad och skola.

Du har dessutom alltid nära till vatten och de värmländska skogarna – inom en timme når du resten av länet med kultur och magisk natur. Pendlingsmöjligheterna är goda, kollektivtrafiken har Sveriges nöjdaste kunder och hela staden är mycket cykelvänlig.
Karlstad växer och i tätorten finns det i dag ett 40-tal olika bostadsområden. Hur vill du bo – mitt i stan eller med en känsla av livet på landet? Valmöjligheterna många.

Här finns gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen!

 

Miljösmart så klart

I en region med en stor glad sol som symbol är det naturligt och självklart att ta stor miljöhänsyn. Karlstad är utsedd till landets femte bästa miljökommun och Karlstadsborna tar gärna bussen eller cykeln till jobbet. Vårt mål är att göra både Karlstad och planeten lite grönare och skönare! Karlstad blev den första staden i Sverige att utses till Fairtradehuvudstad och vi blev Årets Fairtrade City 2016. I våra butiker och på våra restauranger hittar du ett stort utbud av Fairtrade-märkta varor.

 

Framgångsrika sportiga Karlstad

Karlstad är en av Sveriges främsta idrottsstäder. Här arrangeras årligen mellan 15–20 SM-tävlingar samt en lång rad idrottsevenemang och motionstävlingar. Här finns ett brett föreningsliv och moderna idrottshallar. 

Karlstads kommun utsågs av tidningen Sport & Affärer till Sveriges främsta idrottskommun 2018. Rally Sweden avgörs i Värmland och Karlstad i februari varje år. VM-rallyt är en riktig folkfest och Karlstad fylls med rallyfolk från hela världen under några intensiva dagar.

Varje år arrangeras ett fyrtiotal travtävlingar på Färjestadstravet. Hit kommer varje år cirka 100 000 personer för att uppleva Långfredagstravet, Unionstravet och V75-dagarna.

Idrottsföreningen IF Göta bildades 1904. Föreningen arrangerar årligen friidrottsgalan Karlstad GP på Tingvalla IP och löparloppen Karlstads Stadslopp, Vårruset och Tjurruset.

Sedan starten 1932 till 2016 har Färjestad BK vunnit nio SM-guld. Lagets hemmaplan heter Löfbergs Arena. 

Carlstad Crusadres är det amerikanska fotbollslaget som kammat hem titeln svenska mästare hela åtta gånger.

Karlstads curlingsklubbs meritlista är lång, med EM-, VM- och OS-placeringer i både dam och herrklassen. Klubben är i dagsläget  Sveriges mest framgångsrika på elitfronten.

 

Kultur, nattliv och spännande arrangemang

Ett pulserande nattliv, mat från alla världens hörn och ett brett kulturutbud. Kolla in den nya utställningen på Värmlands museum, avnjut den senaste musikalen på Wermland Opera och missa inte Sandgrund Lars Lerins konsthall!

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin har en egen konsthallsom heter Sandgrund Lars Lerin och hit vallfärdar besökare från när och fjärran för att beundra hans vackra akvareller.

I början av juli varje år förvandlas Karlstad till festivalstad! Missa inte gratisfestivalen Putte i parken som årligen bjuder på en festivalupplevelse utöver det vanliga.

Här finns något för alla smaklökar. Grekiskt, italienskt, indiskt, thailändskt, svensk husmanskost, japanskt, koreanskt, kinesiskt, libanesiskt – välj, vraka och ät!

Wermland Opera är kända långt utanför Värmlands gränser för sina fantastiska
uppsättningar. Les Miserables, Jekyll and Hyde och Shrek är några exempel på
musikaler som lockat storpublik.

Skalden Gustaf Frödings minnesgård ligger vackert åtta kilometer öster om Karlstad.
På 1700-talsherrgården blickar du ut över Vänern och alldeles i närheten finns vandringsleder, strandbad och fågeltorn.