Kommun och politik

Omval till valet i kommunfullmäktige i Falu kommun

Den 6 februari 2019 beslutade Valprövningsnämnden att omval till kommunfullmäktige i Falun ska genomföras. Valmyndigheten har samrått med länsstyrelsen och den 7 april 2019 är valdag för omval i Falun. Enligt vallagen ska alla kommuner i landet vid ett omval ordna med förtidsröstning. Du kan förtidsrösta i Karlstads kommun från den 1-5 april.

På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om omval.

Förtidsrösta i Karlstad

Från den 1-5 april 2019 har du möjlighet att förtidsrösta i Karlstads kommun i omvalet till kommunfullmäktige i Falu kommun.

Vilka får rösta?

Du har rösträtt i omvalet till kommunfullmäktige i Falu kommun om du är:

  • 18 år senast på valdagen den 7 april,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen,
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen,
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen.

Här kan du förtidsrösta

Du kan förtidsrösta i Bibliotekshuset på plan 2.
Datum: 1-5 april 2019.
Öppet: måndag-fredag klockan 12.00-14.00
Adress: Västra Torggatan 26

Om lokalen

Entrén till stadsbiblioteket på Västra Torggatan har automatisk dörröppnare på vänster sida om huvudentrén. Den öppnas med armbågskontakt. Man kan även nå röstningslokalen via entrén från Norra Strandgatan. Entré med automatisk dörröppnare finns till höger om snurrdörren. Även den öppnas med armbågskontakt.

Närmaste handikapparkeringsplats finns mellan Bibliotekshuset och Sandgrund, cirka 30 meter från entrén. Handikapparkeringsplats finns även på Sandgrundsgatan och Norra Strandgatan, cirka 50 meter respektive 100 meter från entrén.

Röstkort och ID-handling

Om du har rösträtt till omvalet får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress senast den 28 mars. För att få rösta måste du ta med ditt röstkort och giltig id-handling. Om du inte har någon id-handling går det bra om röstmottagaren kan intyga att du är du eller om du tar med dig någon som går i god för din identitet. Den personen måste då visa sin id-handling.

Om du har tappat bort ditt röstkort

Har du inte fått något röstkort eller tappat bort det kan du beställa ett nytt hos Karlstads kommuns Kontaktcenter. Besök oss i Bibliotekshuset på plan 1 eller kontakta oss på telefonnummer 054-540 00 00 tonval 4 (under förtidsröstningsperioden 1-5 april 2019).

Rösta med bud 

En väljare som inte kan ta sig till en röstningslokal kan rösta med hjälp av ett bud. Det gäller den som är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning. Det gäller även väljare som sitter i häkte eller på kriminalvårdsanstalt. När väljaren gör i ordning sin röst måste detta bevittnas av ett vittne. Vittne kan vem som helst vara. Personen måste dock vara över 18 år och vittne och bud får inte vara samma person. Material för budröstning kan du hämta i alla röstningslokaler eller beställa från Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00 tonval 4 (under röstningsperioden 1-5 april 2019).

Ambulerande röstmottagare

Har du ingen i din närhet som kan vara ditt bud och vittne kan du ta kontakt med Kontaktcenter, på telefon 054-540 00 00 tonval 4 (under förtidsröstningsperioden 1-5 april 2019), som förmedlar ambulerande röstmottagare.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den