Avfall och återvinning

Sortera soporna

Att källsortera innebär att du sorterar ut allt det som inte får kastas i den vanliga soppåsen. Det gör att du minskar din klimatpåverkan genom de energivinster som görs när material återvinns och att det inte sprids giftiga och miljöfarliga ämnen när el-avfall och farligt avfall slängs på fel ställe.

Allt skräp har en gång varit en vara och det vi köper blir någon gång avfall. Problemet är vårt ständigt växande avfallsberg. Du kan se till att det skapas så lite avfall som möjligt genom att bli en medveten konsument: Behöver jag verkligen en viss vara? Kan jag köpa begagnat? Om du verkligen vill ha en vara, se då till att den är hållbar, både mode- och kvalitetsmässigt.

Återanvänd i första hand

När du vill göra dig av med en sak, fundera på om det är för bra för att slängas, kanske är det något någon annan skulle kunna vilja ha? Att återanvända är alltid det bästa miljöalternativet när du vill bli av med ditt avfall. Ska du köpa något nytt, kolla upp om det går att köpa begagnat.

Hur ska jag sortera mina sopor?

Vart slänger jag sopborsten? Den gamla burken? Kattsanden? Fimparna? Att källsortera är inte svårt och det finns bra hjälpmedel att ta till.

Källsorteringsguide

Källsorteringsguide A-Ö innehåller över 2000 olika sorters skräp

Kasta Rätt – Källsorteringsguide i mobilen

Om du har en smarttelefon kan du lätt ladda ner vår app Kasta Rätt,  som talar om hur du ska sortera skräpet var du än befinner dig i Sverige. Du kan söka närmaste återvinningsstation och återvinningscentral och även se öppettider för återvinningscentralerna. Den innehåller också en funktion för att återanvända saker som är för bra för att kastas.

Personlig hjälp hos avfallsrådgivaren

Kommunens avfallsrådgivare kan svara på frågor som du mot förmodan inte hittar i A-Ö eller Kasta Rätt. Du kan även kontakta avfallsrådgivaren för att ge synpunkter och förslag på förbättringar.

Kommunens avfallsrådgivning till privatpersoner

Kommunens avfallsrådgivning till företag och verksamheter

För dig som vill veta ännu mer om

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den