Glöm inte att källsortera

Sortera julens skräp rätt

Julklapp

När mörkret tränger sig på och det närmar sig jul blir det oftast mer sopor att ta reda på. Vi köper julklappar och använder fler värmeljus. Här finns tips på hur du slänger julens alla sopor rätt. Här hittar du en källsorteringslista för julens skräp. Du kan även använda dig av appen Kasta rätt. Du hittar också en länk till öppettiderna för återvinningscentralerna under helgerna.

Hur ska jag sortera? 

Tänk på det här

  • Platta till och vik ihop kartonger och andra pappersförpackningar så mycket som möjligt. Stoppa in små förpackningar i stora. Då skapas mer plats i behållaren för pappersförpackningar och den kan ta emot alla extra förpackningar som blir vid jul.
  • Platta till konservburkar, det går lättare om du först öppnar i båda ändar.
  • Julklappspapper sorteras som en pappersförpackning (tillsammans med kartong) och inte i behållarna för tidningar. Pappersförpackningar och tidningar återvinns vid skilda pappersbruk som är specialiserade för olika typer av papperskvalitéer.
  • Ta bort snören från julklappspapperet och släng dem i soppåsen.
  • Plocka bort frigoliten som skyddar varan i kartongen, de sorteras som plastförpackning.
  • Kom ihåg att bara lämna tidningar, papper och förpackningar på återvinningstationen.
  • Julgranar och andra grovsopor lämnas på återvinningscentralen.

Hur sorterar jag värmeljus?

Visst är det mysigt att tända ljus inomhus när det blir allt mörkare ute. Det blir många värmeljus som sprider ljus och värme i våra hem. Men vet du var du ska slänga värmeljusen när de har brunnit ut? Det är nämligen inte så självklart hur man ska sortera värmeljuskoppen. Här kommer några tips.

Separera värmeljuskoppen och vekehållaren

Du ska separera värmeljuskoppen och vekehållaren och sortera som metallskrot på en återvinningscentral. Värmeljuskoppen består av aluminium och den lilla vekehållaren är tillverkad av stål och järn. När metaller ska återvinnas sorteras de med hjälp av magneter. Om vekehållaren sitter kvar i aluminiumkoppen så hamnar båda delarna i järnåtervinningen. Järnet smälter vid högre temperatur än aluminium vilket innebär att aluminiumkoppen förbränns och går till spillo utan att återvinnas.

När du återvinner aluminium sparar du cirka 95 procent av den energi som skulle gått åt för att tillverka en ny värmeljuskopp. Att återvinna aluminium är därför en enkel och viktig sak att göra för miljön.

Lämna dem på återvinningscentral som metallskrot

Värmeljuskoppen tillhör samma klass som gravljus, vilket inte klassas som förpackning. Därför ska de inte lämnas på en återvinningsstation som metallförpackning. I stället ska du lämna dem på en återvinningscentral som metallskrot.

Ett tips är att samla ihop de separerade värmeljuskopparna och vekehållarna i en låda, burk eller liknande och ta med den till återvinningscentralen när man ska dit i annat ärende.

Återvinningscentralernas öppettider

Öppettider jul och nyår på återvinningscentralerna

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den