Sortera soporna

Vår konsumtion påverkar miljön i hela världen

Resurserna på jorden håller på att ta slut på grund av vår ökande konsumtion och själva flödet av material som det innebär har en enorm miljöpåverkan.

Allt vi konsumerar påverkar vår miljö och förutsättningarna för kommande generationer att få ett gott liv. Under hela produktens livscykel, från råvaruuttag, produktion och transporter till att den till slut tas om hand, påverkar den miljön. Klimatet förändras och kemikalier sprids i ekosystemen. Vi måste därför börja hitta vägar till ekonomisk tillväxt utan de stora materialflöden som skadar vår miljö och lämnar efter sig ett gigantiskt avfallsberg.

Shopping – ett beroende

För många är konsumtion och shopping ett stort fritidsnöje. Det handlar inte om vad vi behöver, utan shoppingen har blivit ett missbruk. Man shoppar för att dämpa ångest och må bra, men lyckan är kortvarig och behovet av nya prylar ökar snabbt.

Vi måste dela med oss till U-länderna

De svenska miljömålen fokuserar på vår egen miljö, men det är viktigt att också ta hänsyn de problem som vår konsumtion orsakar i andra länder. Den största delen av världens befolkning lever i fattigdom och för att även de ska få en acceptabel levnadsstandard så behöver vi i de rika länderna konsumera mindre. Vi tar stora mängder naturresurser och landarealer från utvecklingsländerna. De som bor i dessa länder behöver själva mycket av de resurserna för att förbättra sin levnadsstandard. Vi måste därför börja förändra vår livsstil så att den blir mer hållbar.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den