Avfall och återvinning

Undervisning och lärande

För dig som vill arbeta med avfall, återvinning och nedskräpning i förskola och skola finns här material med pedagogiska tips, spel, handledningar och informationsmaterial som du kan hämta kostnadsfritt på Internet.

Kontakta kommunens avfallsrådgivare om du tycker något av materialet är särskilt bra eller om du har andra synpunkter eller tips på material.

Kontakta avfallsrådgivaren 

Studiebesök på Heden

Studiebesök är också välkomna till värmeverket Heden för att titta på avfallspannan och på återvinningscentralerna.

Studiebesök på Heden

Miljöinsats – tips på föreläsningar för hållbar utveckling i skolan

sopor.nu - avfall och miljö

Avfall Sveriges interaktiva webbplats om avfall och miljö är speciellt anpassad för elever mellan nio och tolv år. Rena skräpspelet, lektionstips, lärarhandledning, experimentbank med mera.

Avfall Sveriges interaktiva webbplats om avfall och miljö

Håll Sverige Rent - skolmaterial om nedskräpning och återvinning

Batteriinsamlingen - skolmaterial

Skolmaterial speciellt utvecklad för elever i årskurs fem. Förutom en lärarhandledning består det av en DVD–film och ett uppgiftshäfte för eleverna. Materialet är gratis och ger information om batterier och batteriåtervinning och lämpar sig för elever mellan 9 och 13 år. Här hittar du batteriåtervinningen.

Panta mera

Material om pantning och återvinning från förskoleklasser upp till årskurs 6. Interaktivt spel om hur du pantar och återvinner pantflaskor och burkar. Panta mera – om pantning och återvinning för barn

Svensk glasåtervinning - om glasåtervinning

Beställ gratis film och informationshäften om glasåtervinning. Svensk glasåtervinning - om glasåtervinning

Tänk på vad du spolar ner

Du vet väl vad som är okej att spola ned i avloppet? Bara kiss, bajs och toapapper.  Tänk på att eftersom ”rengöringsmedel” som tvättmedel, diskmedel, tandkräm också ska till avloppet är det viktigt att du väljer så miljövänliga produkter du kan. Läs mer här på karlstad.se.

Skolpaket om återvinning

Gro Play har tagit fram ett skolpaketet om återvinning som innehåller lektionsplaner, elevuppgifter och andra aktiviteter för att komplettera utbildningsspelet Grow Reycling. Materialet inkluderar blandande lärmiljöer med aktiviteter både i och utanför klassrummet och integrerar ämnen som matte, teknik, bild, svenska och naturorienterande ämnen. Varje lektion i skolpaketet innehåller kopplingar till läroplanen. Skolpaketen är utformade för förskoleklass till årskurs 3. Du hittar skolpaketet och spelet här.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den