F/ACT-movement

Factivisternas upplevelser

Totalt har vi 9 deltagare i F/ACT Movement här i Karlstad. Två av deltagarna, Mikaela Andersson och Maria Nyquist, delar med sig om vad de tycker om projektet, vad de har lärt sig och vad de kommer ta med sig efter projektets slut. Här kan du läsa mer om F/ACT Movement. 

Hållbart mode som utgångspunkt

Mikaela och Maria hade lite olika ingångar när de anmälde sig till projektet, men hållbart mode var en gemensam utgångspunkt. 

- Jag ville komma bort ifrån den ständiga behovet av nytt och att uppdatera garderoben. Ville lära mig mer om textilproduktion då jag jobbar som ingenjör och projekterar fabriker. Vad kan jag som ingenjör påverka för framtidens textilproduktion?, frågar Mikaela. 

- Jag är intresserad av både hållbarhet och mode och vill att dessa två intressen ska kunna gå hand i hand. Jag tycker detta projekt lät väldigt inspirerande och som en rolig satsning nationellt, säger Maria.

Förväntningar inför projektet

- Att få ny inspiration om hur man kan ställa om till en hållbar modekonsumtion med allt vad det innebär, som secondhand, hyra, byta, laga, vårda, sy om med mera, säger Maria. 

- Få massa inspiration och ny kunskap samt svar på frågan vad är egentligen en hållbar garderob, säger Mikaela.

Lärdomar från projektet

De båda har fått flera lärdomar från projektet. Allt från att laga eller sy om plagg, att hitta sig egen still, till fakta om klädproduktion.

- Att jag visst kan sy, sy om och laga saker. Att det finns flera bra aktörer på marknaden att vända sig till. Det finns andra sätt att ha sin garderob på, man måste inte äga allt. Massa hårdfakta om hur lite kläder faktiskt används idag och en fördjupad kunskap om hur mycket kläder som produceras. Skjortan på bilden nedan var faktiskt lite trasig, men jag lagade och flyttade om knapparna. Det trodde jag aldrig att jag skulle göra innan projektet, köpa ett plagg som redan var lite trasigt. Nu är den perfekt med sin synliga lagning, säger Mikaela.

- Jag har fått många nya tips på hur man kan tänka. Det viktigaste är att hitta sin egen stil så man lättare vet vilka plagg man vill ha och trivs i. De plagg man inte använder är de dyraste och minst hållbara. Att gallra i sin egen garderob och bara spara det du använder, att aktivera de plagg man redan har är väldigt kul, hållbart och ekonomiskt. Att bli kreativ och laga eller sy om befintliga plagg är väldigt kul! Att man kan fortsätta vara modeintresserad och konsumera hållbart, säger Maria. 

De största utmaningarna

- Det har inte varit så utmanande faktiskt eftersom vi får handla second hand, hyra osv. Kanske hade det sett annorlunda ut om det inte varit corona och man varit på mer aktiviteter, men väldigt snabbt insåg man att second hand-marknaden är enorm. Det har varit väldigt inspirerande och roligt. Dock köpte jag ett par nyproducerade skidvantar när jag var på skidsemester och det var -20 grader kallt. Det är en utmaning tycker jag att hitta bra funktionskläder second hand men i gengäld har jag de kläderna länge och jag har en bra garderob där så ser inget akutbehov, säger Mikaela. 

- Att hitta tiden till att göra om sina plagg, laga, remake och att hinna lägga ut och sprida detta på instagram, säger Maria. 

Fler unika plagg och mindre nyproducerat

Både Mikaela och Maria har haft minskad lust att köpa nyproducerade kläder under projektets gång.

- Jag vill producera mer själv. Kommer inte gå tillbaka till att handla nyproducerat som jag gjort tidigare. Stötta  småskaliga och lokala producenter som skapar unika plagg även skor känns rimligt att köpa nytt om man inte lyckas hittat second hand i nyskick. Jag trodde innan projektet började att jag skulle få problem med självkänslan om jag postade bilder på mig själv varje dag på Instagram men för mig har det blivit tvärt om. Nu är ju det absolut inte ett krav från F/ACT Movements sida men jag valde att göra det som en slags stildagbok.  Jag trivs så mycket bättre med mig själv – jag är den jag är och har den kropp jag har, säger Mikaela.

- Jag har helt tappat suget att köpa nyproducerat. Nu vill jag inte gå tillbaka till nyproducerade plagg då jag ser så många vinningar med hållbart mode. Mer kreativt. Billigare. Mer unika plagg, säger Maria. 

Bästa minnet 

- Att vara bakom kulisserna på Gengåvan gav ett väldigt starkt intryck. När man får se hur mycket kläder det finns i en second hand butik i Karlstad. Det finns mycket kläder där ute som inte används, säger Mikaela.

- Något av det roligaste med F/ACT är de olika veckoutmaningarna som vi factivister fått såsom att bli inspirerad av olika klädmärke eller catwalken. På detta sätt aktivera garderoben och använda de plagg man redan har, säger Maria. 

Uppdaterad den