F/ACT-movement

Nio månader med modeprojektet F/ACT Movement är över

Två personer står i en second hand-butik och kollar på kläder.

F/ACT Movement är rörelsen för modeälskare som vill bygga en hållbar garderob utan att tumma på passionen för kläder och mode. Sedan september 2020 har nio utvalda Karlstadsbor fått testa olika hållbara modealternativ och inspirerat andra via sina Instagramkonton. I maj 2021 tog den resan slut, så vad har de upplevt och lärt sig?

- Vi har velat visa genom F/ACT Movement att du inte behöver ge upp ditt modeintresse för att bli hållbar. Det handlar bara om att förändra sina konsumtionsvanor till andra, mer hållbara alternativ, berättar Gudrun Bonér, nationell projektledare för F/ACT Movement.

Från clueless till medveten

Deltagarna i Karlstad har bland annat haft en träff på Gengåvan tillsammans med stylisten Hulda Andersson, haft en inspirationskväll för hållbar klädkonsumtion tillsammans med Naturskyddsföreningen, haft workshops på tema laga och göra om kläder, haft livesändning på Instagram och har startat tre vandrande kassar, ett koncept för att enkelt byta kläder med andra.

- Att vara med i projektet har gett mig fantastisk inspiration, konkreta verktyg och en värdefull kunskap som jag tar med mig in i framtiden. Det jag lärt mig om klädindustrins påverkan på miljön, dess påverkan på människors arbetsvillkor i andra länder och min egen roll i detta går aldrig att avlära. Under nio månader har jag gått från ganska 'clueless' till ganska medveten och för det är jag oerhört tacksam. Mode skall vara hållbart - that's a F/ACT!, säger Ulrika Lassing, deltagare i F/ACT Movement Karlstad.

- Det jag har upplevt i projektet är bland annat hur roligt det är att göra om plagg som annars skulle slängas. Att sy en väska eller örhängen av trasiga jeans. Att sy över eller sy fast lappar över hål eller fläckar gör plagget mer unikt. Att ta hand om det man redan har ökar kreativiteten mycket och man värdesätter plagget mer. Något annat jag har slagits av är att så gott som allt finns secondhand eller går att låna eller hyra. Förut var det naturliga för mig att köpa nyproducerat när jag behövde något. Nu kommer det naturliga valet för mig vara att välja secondhand även framöver när jag har sett hur mycket fint som finns. Enbart i enstaka, väl överväga fall kommer jag köpa nyproducerat, säger Maria Nyquist, deltagare i F/ACT Movement Karlstad.

Inspirerat andra via Instagram

F/activisterna har delat med sig av sin resa mot en mer medveten och hållbar garderob på Instagram.

- Under projektets gång har f/activisterna inspirerat andra via Instagram samtidigt som de själva har lärt sig mer om hållbart mode och testat mer hållbara alternativ. Det har varit så roligt att följa dem och det känns som att de flesta också kommer behålla många av de nya vanorna, säger Johanna Hedqvist, projektledare F/ACT Movement Karlstad. 

Uppdaterad den