Aktuellt

Vad är på gång i projektet?

Kvinnor letar kläder
Bild från Klädbytardagen 2019

Det har i skrivande stund gått cirka sex månader sedan projektet Karlstad delar drog igång, och under den tiden har det hänt en hel del. Projektledarna Charlotte Wedberg och Henric Barkman berättar mer om vad de vill uppnå med projektet, vilka utmaningar som de står inför, och vad som händer härnäst inom projektet.

För den som inte har hängt med i svängarna så är Karlstad delar ett initiativ från Karlstads kommun, med samarbetspartners, för att utveckla delningsekonomin i små och mellanstora kommuner. Delningsekonomi är en trend som växter sig allt större, och går bland annat ut på att byta, dela, hyra och låna saker istället för att köpa nya. Anledningen till varför det är viktigt att ändra sina konsumtionsvanor och köpmönster sammanfattar Henric i två enkla meningar:

- Vi lever på ett väldigt onödigt och slösaktigt sätt idag, vi tar inte tillvara på resurserna som vi har, och det måste vi ändra på. Klimatkrisen är en enorm utmaning, vi behöver hitta nya sätt att leva på, och delningsekonomi är en del av en lösning på det, förklarar han. 

Huvudsyftet med projektet är att minska klimatpåverkan och minska koldioxidutsläppen, men delningslösningar kan även bidra till ett ökat socialt kapital, minska kemikaliepåverkan, och mycket mer. Projektledarna hoppas även på att det kan hjälpa handeln, då branschen har blivit ganska tuff sedan folk började handla allt mer via internet. Det finns ett växande intresse hos många verksamheter att bli mer hållbara, och det vill projektet hjälpa dem med! 

Mål och utmaningar 

Ett av projektets effektmål är att försöka minska konsumtionen av nyproducerat, och ändra folks konsumtionsmönster. Att arbeta med beteendeförändring är en stor utmaning. Genom projektet hoppas Henric och Charlotte att folk hittar nya sätt att införskaffa saker på, istället för att köpa nya, som känns lätt och bekvämt.

- Det är därför vi håller i olika aktiviteter som till exempel klädbytardagen, för att få folk att tänka annorlunda kring konsumtionen av kläder. Vi försöker även arbeta för att den befintliga andrahandshandeln ska höja sin omsättning, till exempel Fritidsbanken som är delaktiga i projektet, och att de butiker som endast har nyproducerade varor ska utöka sina delningslösningar. Det börjar komma mer och mer, nu kan du till exempel hyra möbler på Ikea eller hyra festkläder på Gina Tricot. Något börjar hända på marknaden, säger Charlotte. 

Projektledarna försöker på alla sätt som de kan att få folk att öppna ögonen för ämnet. Genom att arrangera aktiviteter, hålla i föreläsningar med mera, hoppas de på ett ökat intresse för delningsekonomi och att deltagarna har lärt sig något nytt.

- Vi ska försöka främja utvecklingen av delningsekonomi i Karlstad, och vara en förebild för små och medelstora kommuner. Vi ska berätta för Karlstadsborna att hur de enkelt kan låna, hyra och konsumera hållbart, förklarar Henric. 

Det görs dock mycket mer i Karlstad än vad folk tror. Projektgruppen samlade ett gäng karlstadsbor och kommunanställda som hjälptes åt att hitta allt bra som redan görs idag, tillsammans hittade de cirka 140 stycken delningstjänster! Charlotte tillägger:

- Vi ser även att det finns väldigt många som har idéer inom delningsekonomi, och som vill ha hjälp att nå ut till en marknad. Det kan vara allt ifrån privatpersoner till företag. Det ska tas fram tre nya tjänster i projektet, för att kunna stötta dessa. Vi kan inte hjälpa dem med allt, men vi ska kunna lotsa dem till rätt person och hjälpa till i den mån som vi kan. 

Aktuellt inom projektet 

Väldigt många privatpersoner kan nog känna igen sig i att de har för mycket saker hemma. Det är inte många som öppnar sina garderober eller förråd och tänker att de har ett perfekt antal saker. Många har heller inte råd att köpa nya saker, men med hjälp av delningsekonomi kan de få tillgång till saker som de behöver till en mycket lägre kostnad. 

- Det kan även vara så att du har många saker hemma som du inte använder, men du är egentligen i behov av något annat som du inte har råd att köpa. Det kan nog många känna igen sig i, att du har många prylar men inte just den som du behöver. Majoriteten använder mindre än hälften av kläderna i sina garderober, och den största anledningen till det är att kläderna är i fel storlek, säger Charlotte. 

Så vad händer härnäst inom projektet? Roliga aktiviteter som till exempel en prylbytardag, som arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen, står näst på tur. Den kommer att äga rum på Tingvallagymnasiet, lördagen den 5 oktober kl. 11.00-14.00, i centralhallen. Har du inte möjlighet att gå? Oroa dig inte, Henric och Charlotte har fler aktiviteter inplanerade som de hoppas kommer att ge resultat. Mer information om vad som är på gång inom projektet kan du hitta på karlstad.se/karlstaddelar under fliken aktuellt, eller under användarnamnet karlstaddelarInstagram.

- Vi har skickat ut en enkät till en grupp Karlstadsbor, för att ta reda på hur de ser på delningsekonomi, vad det finns för delningsalternativ i Karlstad och vad de saknar. Vi kommer även att fortsätta med arbetet att utveckla Återbrukskartan, för att göra det lättare för alla att hitta till de smarta delningstjänsterna, säger Henric. 

Vill du veta mer?

Kontakta någon av projektledana för mer information.

Henric Barkman, projektledare.

E-post: henric.barkman@karlstad.se

Telefon: 054- 540 47 06

 

 

Charlotte Wedberg, projektledare.

E-post: charlotte.wedberg@karlstad.se

Telefon: 054-540 69 96

Uppdaterad den