Aktuellt

F/ACT-movement - hållbart mode

Jeansjacka med texten F/ACT-movement
F/ACT-movement

F/ACT Movement är rörelsen för modeälskare som vill bygga en hållbar garderob utan att tumma på passionen för kläder och mode. Från september 2020 till maj 2021 får de antagna deltagarna, f/activisterna, tillgång till ett smörgåsbord av roliga workshops och spännande föreläsningar som fokuserar på glädjen till mode, utifrån ett hållbart perspektiv. Utmaningen? Shoppa inga nyproducerade kläder under nio månader, utan testa istället andra alternativ och tjänster, och sprid din resa på Instagram.

Nu har du som är modemedveten chansen att delta i en spännande utmaning när projektet Karlstad delar hakar på F/ACT Movement!


-Vi hoppas att många karlstadsbor och även andra värmlänningar tar chansen att ansöka till den här spännande utmaningen. Ett av Karlstads kommuns mål i den strategiska planen är att vara en miljösmart kommun, för att nå det målet behöver vi arbeta med miljöfrågor brett och kommunicera möjligheter. Det tror vi att det här projektet kan bidra till, säger Torbjörn Nilsson, (MP) ordförande i miljönämnden.

Workshops, föreläsningar och inspiration sätter den medvetna konsumenten i fokus:
Textilindustrin står för stora klimatutsläpp och klädproduktionen har stor miljö- och hälsopåverkan. I projektet F/ACT Movement ska konsumenter leda vägen för en mer hållbar modeindustri. Deltagare från hela Sverige, så kallade f/activister, ska genom inspirerande workshops och föreläsningar få nya verktyg för hur de enkelt bygger en hållbar garderob. Tillsammans med experter inom en rad olika områden ska deltagarna laborera med bland annat återbruk, redesign, cirkularitet och hållbarhet. Samtidigt ska kommuner arrangera aktiviteter med fokus på hållbart mode, och företag ska få hjälp att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. Genom hela projektet är den medvetna konsumenten i centrum, och faktumet att textilindustrin måste ställa om för att nå de globala, nationella och regionala hållbarhetsmålen.

Fortsättning på lyckat pilotprojekt

F/ACT Movement startade 2019 då det genomfördes en omgång med tio stycken f/activister i Västra Götaland. Lärdomarna var många och f/activisterna menade att projektet förändrade deras syn på mode och konsumtion. Flera f/activister valde att fortsätta att fokusera på hållbara alternativ framför nyproduktion och sprider än idag sina erfarenheter via sociala medier.
F/ACT Movement drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås med finansiering från Naturvårdsverket och Västra Götalandsregionen.

Anmäl dig här

Är du intresserad att delta i utmaningen gör du din anmälan via denna länk.

 

 

 

Uppdaterad den