Aktuellt

Klädbytardagen - så gick det!

Kvinnor letar bland kläder på galgar

Den 29 maj anordnade Karlstad delar en klädbytardag för alla som arbetar inom koncernen Karlstads kommun. Dagen blev mycket lyckad, och en mängd kläder, skor och accessoarer bytte ägare.

Årets klädbytardag började fantastiskt bra, hela 81 kassar lämnades in för byte. Det resulterade i att två lokaler i Samhällsbyggnadshuset fylldes till bredden med kläder, och transformerades under en förmiddag till vad som kan liknas vid en mindre butik. Totalt dök 150 personer upp, och många av dem blev riktigt nöjda och glada för sina fina byten. Trots detta blev det en del kläder över efter dagens slut, men inget gick till spillo! Det som blev över skänktes till Solareturen, som tack för ett fint samarbete. Tillsammans har Karlstad delar och Solareturen arbetat för kommunens övergripande mål att konsumtionen i Karlstad ska vara resurssnål och hållbar.

Klimatsmart klädkonsumtion

Det finns några enkla sätt att minska din miljö- och klimatpåverkan, många av knepen känner du säkert redan till. Du kan köpa färre kläder och istället vårda de kläder du har, du kan handla på second hand, byta kläder med vänner eller byta dem under en klädbytardag. Köp kläder av bra kvalitet så att de håller länge! Nedan hittar du några fakta om klädkonsumtion och klädindustrin. 

  • Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör sammanlagt, enligt FN:s handelsorgan Unctad.  
  • Medelsvensken köper 13 kilo kläder per år, och slänger 8 kilo per år.
  • Massproduktionen, i kombination med billig arbetskraft och dåliga arbetsvillkor, har gjort att kläderna inte kostar lika mycket längre. Modet har blivit ett köp-och-släng-fenomen som tär på både miljö och klimat.

Framtida bytesdagar 

Fick du inte nog av att byta till dig nya klädesplagg? Du kan vara lugn, det kommer fler tillfällen framöver där du får chansen att göra nya fynd. Exakt tid och datum för alla bytesdagar är ännu inte fastställt, mer information kommer att publiceras längre fram på karlstad.se/karlstaddelar, under fliken aktuellt.

Prylbytardag på Tingvallagymnasiet

Öppet för allmänheten. Tid och plats: lördagen den 5 oktober, kl. 11.00-14.00 i centralhallen, Tingvallagymnasiet.

Inlämning av prylar sker innan. Tider för inlämning meddelas längre fram, håll utkik på karlstad.se/karlstaddelar under fliken aktuellt. Prylbytardagen arrangeras tillsammans med Naturskyddsföreningen.

Klädbytardag på Tingvallagymnasiet

Öppen för allmänheten. Tid och plats: Lördagen den 28 mars 2020, på Naturskyddsföreningens nationella datum för klädbytardag (OBS! Preliminärt datum, lokal är inte fastställt).

Klädbytardag i Samhällsbyggnadshuset

Endast för anställda inom koncernen Karlstads kommun. Tid och plats: maj 2020, exakt datum och lokal är inte fastställt. Håll utkik på intranätet för mer information.

Uppdaterad den