Avfall och återvinning

Festar du hållbart?

Profilbild student

Snart är det studenttider och då springer många glada studenter ut under konfettiregn. Välj gärna nedbrytbar konfetti i papper istället för platskonfetti. Tillsammans håller vi Karlstad rent och värnar om vårt vatten och natur.

Konfetti i plast som inte städas upp sprids med vinden och ut i våra vattendrag och dagvattenbrunnar. Plasten som hamnar i naturen försvinner inte, den sönderdelas till mindre och mindre bitar.

Konfetti av rispapper – biologiskt nedbrytbart

Det finns en mängd olika varianter på papperskonfetti, till exempel konfetti av rispapper som bryts ner på några dagar. Det är svårt att städa upp all konfetti eftersom att det är så smått. Därför är det extra viktigt att välja nedbrytbar papperskonfetti istället för plastkonfetti.

Plast som hamnar i naturen försvinner inte

Plast som hamnar i naturen försvinner inte utan den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att sedan bli mikroplast. Det är svårt att veta hur länga de små plastbitarna stannar kvar i naturen. Det beror på vilken miljö plasten har hamnat i. I vissa miljöer försvinner kanske aldrig mikroplasten. Det vi vet är att det inte finns några plaster som bryts ner helt inom en rimlig tid i miljön. Forskare vill lyfta fram att plastskräp i haven ska likställas med organiska föroreningar som exempelvis DDT och PCB.

Plast som flyter runt i våra vattendrag och hav kommer från land. Plasten förs ut med vindar och vatten. Plasten stannar kvar i vattnet och blir till mindre och mindre bitar som kanske finns kvar för alltid. Läs mer om plast som stannar kvar på Håll Sverige rents skräprapport 2018.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den