Kemikalier och plast

Minska kemikalier

Du omges dagligen av tiotusentals olika kemiska produkter och ämnen i allt ifrån läkemedel, tvätt- och rengöringsmedel till kläder och datorer. En del kemikalier är ofarliga men andra kan framkalla allergi eller andra reaktioner. Som konsument har du rätt att få veta vilka kemikalier en produkt innehåller.

Några exempel på farliga kemikalier i varor:

  • Mjukgörande ftalater i plastleksaker och andra plastprodukter.
  • Flamskyddsmedel i elektronik och textilier för att de ska vara mer brandsäkra.
  • Kadmium och bly i smycken och knappar.
  • Krom i skor och andra skinnvaror.
  • Högfluorerade ämnen i textilier för att de ska vara vatten- och smutsavvisande.
  • Antibakteriella ämnen i sportkläder och skor för att motverka dålig lukt.

Hur vet jag om en vara innehåller farliga kemikalier?

På kemiska produkter finns ofta en märkning som anger om de innehåller något farligt ämne, men för många varor som vi använder i vardagen saknas detta. Det är företaget som säljer varan som har ansvaret för att produkten är säker för hälsan och miljön. Som konsument har du dock rätt att få veta produktens kemikalieinnehåll. EU har en så kallad kandidatlista över särskilt farliga kemikalier. Som konsument har du rätt att få veta om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av dessa kemikalier. Så våga fråga och använd din möjlighet att påverka som konsument! Svar ska du få inom 45 dagar.

Kemikalieappen visar vad varan innehåller

Kemikalieappen är ett verktyg där du som konsument på ett enkelt sätt kan få information om farliga kemikalier i produkter från företag. Genom att skanna produkters streckkoder får du veta om prylarna innehåller några farliga kemikalier.

Läs mer om kemikalieappen

Använd miljömärkta produkter och rätt mängd

För dig som enskild konsument är det ofta svårt att avgöra vilka produkter som är bra eller dåliga ur miljöhänsyn. Några miljömärkningar som kan hjälpa dig att välja produkter som är mindre farliga för miljön är Svanen eller Naturskyddsföreningens Bra miljöval.

Läs mer om miljömärkningen Svanen här.

Läs mer om miljömärkningen Bra miljöval här. 

Ett annat tips är att inte använda mer kemikalier än du behöver. Tänk också på att vissa kemikalier är farliga för oss människor och för miljön, häll därför aldrig kemikalierester i avloppet eller släng dem i hushållssoporna. Lämna istället in dem på återvinningscentralerna. 

Här kan du läsa mer om återvinningscentralerna i Karlstad. 

Håll kemikalier borta från barn

Eftersom vi har så många kemikalier hemma, händer det att barn hittar dem och ibland också smakar på dem. Många hemkemikalier är relativt ofarliga, men en del är farliga eller mycket farliga. Här är några enkla tips!

  • Använd så få produkter som möjligt till barn
  • Barn klarar sig utan parfymerade produkter. Parfymerade produkter innehåller ofta ämnen som framkallar allergier.
  • Tvätta barnet – men med måtta. Det räcker ofta långt med vanligt vatten. Var sparsam med tvål och schampo, som riskerar att torka ut barnets hud.

Läs mer om olika ämnen och vad du ska göra om någon fått i sig dem på Giftinformationscentralen webbplats.

Uppdaterad den