Tillfällig livsmedelsförsäljning

Ska du sälja eller servera mat?

Om du som privatperson vill sälja eller servera livsmedel måste du i vissa fall anmäla din verksamhet för registrering till miljöförvaltningen. Är det en tillfällig verksamhet behöver den inte registreras.

Livsmedelsverksamhet utan krav på registrering, då verksamheten är tillfällig, det vill säga inte har en viss kontinuitet.

Mycket låg risk Exempel: bakning av bröd till marknader. 20 ggr/år á 1-2 dagar
Låg- och mellanrisk Exempel: grädda våfflor, sälja glass eller varm korv på marknader.  10 ggr/år á 1-2 dagar
Högrisk Exempel: tillagning av köttgryta på torget.  5 ggr/år á 1-2 dagar

Kommer du att sälja eller servera livsmedel oftare än i exemplen ovan gäller samma regler för dig som för en företagare.

Läs mer om vad som gäller för företagare

En enskild persons beredning, hantering eller lagring av livsmedel som konsumeras av en privat krets, till exempel till en klassfest eller bröllop, kräver inte heller någon registrering.

Även om du inte behöver registrera din verksamhet behöver du tänka på några viktiga saker: till exempel att du ska tvätta händerna och hålla en god handhygien när du har hand om maten, att du har koll på förvaringstemperaturer och att livsmedlen inte förvaras på golvet eller marken.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den