Klimatpris 2017

Unik saltblandning prisades 2016

Tomas Stomberg tar emot kliamtpriset 2016

2016 fick Tomas Stomberg kommunens klimatpris. Tomas jobbar till vardags som produktionsledare på kommunens teknik- och fastighetsförvaltning och fick klimatpriset för sitt stora engagemang och för sin drivkraft att ha experimenterat fram en unik halkbekämpningsprodukt.

Enträget testande gav resultat

Med målet att skapa den perfekta saltsammansättningen har Tomas ägnat en stor del av sin fritid åt att testa och prova nya blandningar. Och Karlstadsbornas bästa har alltid varit i fokus.
–  Jag brinner verkligen för detta, säger han. Men man måste nog vara lite galen för att göra det. Det svåra var att hitta brytpunkten mellan de olika saltprodukterna där man får vägarna att torka upp.

Stor klimatnytta med den nya saltblandningen

Torbjörn Nilsson, miljönämndens ordförande, delade ut priset på kommunfullmäktigemötet.
– Minskat antal saltningstillfällen ger stor klimatnytta, eftersom det blir färre körningar med tunga fordon och därmed mindre växthusgaser som släpps ut, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden. Dessutom kan bättre halkbekämpning bidra till att fler cyklar även på vintern, och det är också en vinst för klimatet. Tomas unika produkt är väl värd att uppmärksammas och hans driv och engagemang kan inspirera andra. Miljön, ekonomin och luften i innerstan, ja alla är vinnare!

För andra året i rad delar miljönämnden i Karlstads kommun ut klimatpriset, ett pris som finansieras av pengar från kommunens klimatkonto, dit pengar sätts in för att kompensera utsläpp från tjänsteresor med flyg och bil.

Motivering

”En hängiven uppfinnare och eldsjäl som helt på eget bevåg tagit fram en unik halkbekämpningsprodukt som gett eko i vinterväghållningsbranschen, både i Sverige och utomlands. Med medborgaren i centrum, och med sitt fantastiska driv att utveckla verksamheten, har Tomas skapat en produkt som ger stor klimatnytta. Förutom färre saltningstillfällen bidrar saltblandningen till minskad användning av tunga fordon och i förlängningen mindre utsläpp av växthusgaser. Säkrare cykelvägar är en fantastisk bonus! Tomas är lika unik som den saltblandning han experimenterat fram och visar att Karlstad är en kommun i framkant.”

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den