Kravet på egenkontroll finns för att motverka eller förebygga besvär för människors hälsa eller för miljön. Du som är ansvarig för verksamheten är skyldig att skaffa dig den kunskap som behövs för att skydda omgivningen. Om du har väl fungerande rutiner ger det också bra förutsättningar att upptäcka fel på utrustning eller felaktig hantering, innan en allvarlig skada inträffar. Mer information om egenkontroll
Tillstånd eller anmälan?
För att starta vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka ett tillstånd. Du gör anmälan till miljöförvaltningen och söker tillstånd hos länsstyrelsen i Örebro. I miljöprövningsförordningen (2013:251) kan du se vilka verksamheter som är anmälningspliktiga och vilka som är tillståndspliktiga. Vår ambition är att anmälningsärendet ska vara behandlat inom sex veckor från det att anmälan är komplett.
Sök tillstånd hos länsstyrelsen i Örebro län
Blankett för att anmäla din miljöfarliga verksamhet
Informationsblad om anmälan
Vattenskyddsområden
Bedriver du verksamhet inom ett vattenskyddsområde kan vissa åtgärder kräva ett tillstånd eller en anmälan från miljöförvaltningen. Några exempel är spridning av bekämpningsmedel och gödsel, hantering av petroleumprodukter och skogsavverkning. Läs mer om vilka krav som finns i vattenskyddsföreskrifterna, vilka områden det är och dess utbredning. Vattenskyddsområden
Miljörapportering
Bedriver du en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet, ska du senast den 31 mars varje år lämna en miljörapport. Rapporteringen sker via svenska miljörapporteringsportalen.
För de anmälningspliktiga verksamheter som har krav på att lämna årsrapport ska den lämnas in till miljöförvaltningen senast den 31 mars. Läs mer om årsrapport för anmälningspliktig verksamhet
Lagar och regler
Det finns en rad bestämmelser som ska hjälpa till att förhindra skador på miljön och hälsan. Samma regler och lagar gäller för alla, privata företag som kommunala verksamheter.
Tillsyn och taxor
Vi på miljöförvaltningen är den lokala myndighet som kontrollerar att miljölagstiftningen, tillståndsbeslut och villkor följs. Enligt miljöbalken får kommunen ta ut en avgift för prövningar och den tillsyn som miljöförvaltningen gör.
Utsläpp till luft och vatten
Har du en verksamhet med utsläpp till luft eller vatten kan någon slags rening behövas. För att vår luft och våra vattendrag ska må bra behöver utsläppen begränsas.
Överklaga ett beslut
Om du har synpunkter på beslutet som tagits har du möjlighet att överklaga beslutet. Följ länken nedan så får du reda på hur du ska gå tillväga.
Mellanlagring av avfall eller farligt avfall
Om du hanterar avfall eller farligt avfall och behöver mellanlagra det, kan du behöva anmälan verksamheten till miljöförvaltningen eller söka tillstånd.
Mer information om det hittar du här.