Det här jobbar Karlstad med

Karlstad är en Fairtrade City

Fairtrade-märkta produkter

I Karlstad är vi många som är engagerade för rättvis handel och sedan 2008 är vi också Fairtrade City-diplomerade. Det innebär bland annat att kommunen arbetar aktivt för att göra det lättare för dig som konsument att välja varor som är schysst producerade i butiker, caféer, restauranger och på arbetsplatsen.

Genom de val du gör när du handlar kan du påverka världen i en hållbar riktning. Många av Karlstads medborgare, företag, organisationer och politiker har länge engagerat sig för en världshandel på schyssta villkor. År 2011 fick vi därför utnämningen Sveriges (första!) Fairtrade City-huvudstad och 2016 utnämningen Årets Fairtrade City. 

Vad är Fairtrade?

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnads-villkor. Genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna.

Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Läs mer om Fairtrade på Fairtrade Sveriges hemsida

Vad är Fairtrade City?

Att en kommun diplomeras som Fairtrade City innebär inte att kommunen blir Fairtrade-märkt. Det är bara produkter som kan bli certifierade. Fairtrade City är en diplomering från föreningen för Fairtrade Sverige till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att staden lever upp till kriterier som rör rättvis handel i kommunen, ett aktivt informationsarbete och utbud av rättvist handlade produkter i butiker, caféer, restauranger, hotell och på arbetsplatser.

Karlstad Fairtrade City på Facebook

De senaste nyheterna läggs ut på Karlstad Fairtrade Citys sida på Facebook. Klicka på länken här  och gilla sidan för att få uppdateringar om vad som är på gång.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den