Koll på plasten

Kampanjer inom Koll på platsen

Plast

Inom projektet Koll på platsen har vi genomfört flera kampanjer med syfte att minska plasten. Exempel på det är plastbingo, matavfallspåse istället för plastpåse till frukt och grönt i livsmedelsbutiker och att återanvända munstycket till alkolåset i kommunens poolbilar. 

Plastbingo

Plastbingot är en bingolapp. Varje ruta på bingot består av en åtgärd för att minska plasten. Tanken är att verksamheter ska kartlägga plastanvändningen, få konkreta tips och åtgärder för att minska plaster och tips på produkter att välja istället. Efter hand när de ser över plastanvändningen och exempelvis byter ut produkter kan de kryssa över en ruta. Läs mer om plastbingot här.

Matavfallspåsar till frukt och grönt

I samarbete med Karlstads Energi har vi testat att erbjuda matavfallspåsar av papper istället för plastpåsar till frukt och grönt i fyra livsmedelsbutiker, från 21 augusti till 30 september 2019. 95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse. Läs mer om matavfallspåsarna här.

Återanvänd munstycke till alkolåset

Behöver du verkligen ett nytt munstycke till alkolåset till bilen? Du vet väl att du kan använda det flera gånger. Under en månad kör projektet en kampanj i Samhällsbyggnadshuset som går ut på att medarbetare ska återanvända munstycket till alkolåset till poolbilarna. Läs mer om kampanjen om munstycken. 

Tänk inte nytt - utställning i Karlstadsrummet

Vet du hur mycket mer utsläpp av växthusgaser en nyproducerad t-shirt ger än en som är köpt på second? Och hur håller sig gurkan fräschast egentligen? Det kunde du få svar på i en utställning i Karlstadsrummet under mars och april 2020. Utställningen berättade på ett roligt och enkelt sätt hur vi kan bidra till en bättre miljö och minska vår klimatpåverkan. Läs mer om uställningen här. 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den