Koll på plasten

Matavfallspåsar i butiken och hemma

matavfallspåse

I samarbete med Karlstads Energi har vi testat att erbjuda matavfallspåsar av papper istället för plastpåsar till frukt och grönt i fyra livsmedelsbutiker, från 21 augusti till 30 september 2019. 95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse.

Genom att välja en matavfallspåse vid köp av frukt och grönsaker samt återanvända den till matavfall hemma förbättras resursanvändningen, eftersom påsen används två gånger. Det bidrar samtidigt till minskad konsumtion av plastpåsar.

Efter pilotprojektets avslut har vi sammanställt en rapport där vi beskriver genomförandet och resultatet.
Du hittar rapporten här: Rapport Matavfallspåse som frukt- och grönsakspåse.pdf

Majoriteten vill använda matavfallspåsar

I butikernas frukt- och grönsaksavdelningar har kunderna haft möjlighet att tycka till om pilotprojektet genom att fylla i en enkät. Totalt har 2586 svar kommit in. Enkäten visar att majoriteten av kunderna tycker att det är mycket bra att det finns matavfallspåsar som komplement till plastpåsar och vill fortsätta handla frukt och grönsaker i en papperspåse.

Här hittar du enkätsvaren: 

Resultat konsumentenkät - matavfallspåsar som frukt- och grönsakspåse.docx

Butikerna är positivt inställda

Butikspersonal har även haft möjlighet att svara på en enkät om hur det varit att arbeta med matavfallspåsar istället för plastpåsar. Personalen uppger att de till stor del fungerat bra och att de uppskattar när kunder har matavfallspåsen öppen när de ska betala i kassan. Butikerna som har deltagit i pilotprojektet är intresserade av att fortsätta använda matavfallspåsar till frukt och grönt.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den